Almanya’da Demokratik Sol Parti eski Milletvekili Gıyasettin Sayan, Kürtlerin hakları için Avrupa'da BM Kürt Cemiyeti'ni kurduğunu belirtti. Sayan, Cemiyetin amacı Kürtlerin BM'de haklarını savunmaktır. Avrupa'da bu kapsamda çalışmaları yapıyoruz dedi.

Almanya'da dört dönem milletvekilliği görevi yapan Gıyasettin Sayan, Avrupa’da BM Kürt Cemiyeti kurduğunu söyledi. Avrupa'da Kürtlerin hakları için çalıştığını belirten Sayan, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Kürt Cemiyeti'ni kurdum. Bu kuruluşun tüm işlemleri tamamlandı. Kürt halkının sorunları ve hakları için çalışmalar yapıyoruz. Cemiyetin amacı Kürtlerin BM'de haklarını savunmaktır. Avrupa'da bu kapsamda çalışmaları yapıyoruz. Şengal işgalinde gerekli çalışmaları ben yaptım. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'e hemen bir mektup yazdım. Tam altı saat sonra bana BM Başkanı imzalı yanıt geldi. Gelen yanıtta, konuyla ilgili olarak BM'de bir büro açıldığı ve sorunla ilgilenecekleri oldu. Bu tür çalışmalarımız halkımızın hakları için devam ediyor.”

“TÜRKİYE İLE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDA 210 GÖRÜŞME YAPILDI”

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 210 görüşmenin yapıldığını ancak hiçbirinin olumlu olmadığını ifade eden Sayan, Kürt halkının özgürlüğü için bu defa Türkiye’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş milletvekili aday adayı olduğunu kaydetti. Almanya’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Sayan, şunları ifade etti:

“1985’te üyesi olduğum Yeşiller Partisi’nin Wilmersdorf ilçesi meclis üyeliğine seçildim. Aynı tarihlerde Yeşiller Partisi’nin Berlin yönetimine girdim. 1989’da Berlin duvarının yıkılarak iki Almanya’nın birleşmesinden sonra, Almanya’da Demokratik Sol Parti adlı yeni bir parti kuruldu. Ve Yeşiller Partisi içerisinde sol eğilimli birçok üye bu partiye geçiş yaptı. Ben de bu partiye 1995’te geçiş yaptım. 1995’in sonunda bu partinin Berlin parlamentosuna milletvekili seçildim. Burada dört seçim dönemi milletvekili olarak hizmet verdim. Meclisin İçişleri Komisyonu, Sosyal Komisyon, Dilekçe Komisyonu, Temsil ve İdare komisyonlarında çalıştım. Meclis'in yönetimindeki üyeliğim dolaysıyla Berlin’in tüm kardeş şehirleriyle irtibat halinde oldum. Bu vesileyle İstanbul, Paris, Moskova gibi önemli büyük şehirleri temsil eden önemli şahsiyetlerle birlikte çalıştım. Bu sayede hem ulusal hem de uluslararası bazda önemli tecrübe sahibi olurken, bu ilişkileri Kürt halkının özgürlüğü için seferber etmeyi de hiç ihmal etmedim.”