CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, 1915 olaylarına ilişkin partisinin görüşlerini dile getirdi. "Ermenilerin karşı karşıya kaldıklarından şikâyet ettikleri ve iddia ettikleri tehcir olayı gibi korkunç bir tehcire Osmanlı Müslümanları tabi tutuldu" diyen Özçelik, "Benim acımı da lütfen başkaları anlasın, onların acısını da ben anlayayım." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Ne Papa Francis’in Ermeni açıklaması ne Avrupa Parlamentosu’nun aldığı ‘Ermeni soykırımını tanıyın’ kararının aniden ortaya çıkmış bir durum olmadığını kaydeden Özçelik, bu senenin 100. yıl vesilesi ile çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir yıl olacağının herkes tarafından bilindiğini söyledi. "Dolayısıyla adım adım gelen ve üstelik de her sene 24 Nisan’da bu çabalara diaspora tarafından büyük bir germe verilir. Oysa AKP gerçekten tüm bu bilinen olaylara rağmen açıkça şunu göstermiştir; ne Ermeni meselesinde ne de diğer konularda olduğu gibi doğru dürüst bir stratejisi olmadığını çok açık bir biçimde ortaya koymuştur. Bunun neticesinde bütün Türkiye halkına hem bu büyük başarısızlığın üzüntüsünü yaşatmıştır hem de böyle milliyetçi bir söyleme doğru dönerek sanki kendisinin hiçbir sorumluluğu yokmuş da diğerleri böyle bir şey yapmışlar ve kendileri de gerekli çabaları gösterip adımlar atmışçasına dış politikayı Türk milletini başka şekillerde ikna etmek, aldatmak için vesile olarak kullanma çabası içerisine girmiştir." diye konuştu.

'TÜRKİYE, BU KADAR VAHİM BİR HÜKÜMETİ HAK ETMİYOR'

CHP olarak AK Parti’nin her suçu başkalarına atmasından bıktıklarını ifade eden Özçelik, "Türkiye, bu kadar vahim bir hükümeti ve onların uyguladığı bu kadar vahim bir dış politikayı da gerçekten hak etmiyor. Bunun özellikle altını çizmek isterim." dedi.

Özçelik, "Vahim tarafı bir hükümet, gelişi belli olan bu olaylarla ilgili olarak gerekli adımları atmakla mükelleftir. Maalesef bütün desteğimize rağmen bugün geldiğimiz bu büyük başarısızlık Türk dış siyasetinde belki de en büyük başarısızlıklardan bir tanesidir." ifadelerini kullandı.

CHP: OSMANLI MÜSLÜMANLARI DA KORKUNÇ BİR TEHCİRE TABİ TUTULDU

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 1915 olayları için ‘büyük felaket’ tanımlaması yapmasına karşı parti programında ‘sözde Ermeni soykırımı’ ifadesinin kullanıldığı ve burada bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği sorulan Murat Özçelik, Ermeni vatandaşların da yaşananlar karşısında büyük bir üzüntü duyduğunu ifade ederek "Buna karşılık olarak aynı dönemde bizim çok büyük bir felaketle karşılaştığımız da bir gerçek. O dönemi düşünün. Sadece mesele Ermeni komitacıların ve Rusların işbirliği ile Müslümanların öldürülmesi de değil. Aynı dönemde Balkanlar'dan oradaki bağımsızlık hareketleri sonucunda Türkiye’ye doğru büyük bir göç hareketi de var. Yani Müslümanlar Ermenilerin karşı karşıya kaldıklarından şikâyet ettikleri ve iddia ettikleri tehcir olayı gibi korkunç bir tehcire Osmanlı Müslümanları tabi tutulmuş vaziyette. Bunlar gerçek. Bu gerçekleri kimlerin nasıl tanımladığı üzerinde durmuyoruz. Bunu, Sayın Genel Başkanı’nın yaptığı açıklamada görmeniz mümkün. Tanım, bizim için önemli değil." dedi.

'BENİM ACIMI DA LÜTFEN BAŞKALARI ANLASIN'

‘Ermeni soykırımı yapılmadı’ demenin mümkün olmadığını kaydeden Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine Özçelik, AK Parti içinde bir karmaşanın olduğunu savunarak, "Bu tanımlamaların içerisine hapsolmayın. Bunu çözmek için her iki tarafın da anlaması gereken önemli durumlar var. Benim acımı da lütfen başkaları anlasın, onların acısını da ben anlayayım. Bunun neticesinde ortadaki o büyük felaketin gerçekten hepimizi etkilediğini ortaya koyup bundan sonra birlikte ne yapabilirize bakalım." diye konuştu.