Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, bilim olimpiyatlarında Türkiye’ye yüzlerce madalya kazandıran İzmir Özel Yamanlar Eğitim Kurumları’na yapılan polis baskınına tepki gösterdi. Günay, "Türkiye’nin başta terör, güvenlik ve yolsuzluk olmak üzere birçok sorunu varken okul ve dershane baskınlarının akıl ve ahlâkla bağdaşır bir yanı yok." dedi. Polis kitlesiyle okul basmanın itibarsızlaştırma çabası olduğunu söyleyen Günay, “Bu tür olaylar artık ahlâk ve akıl sınırlarını aştı. Türkiye’nin güvenlik ve adalet mekanizmalarının, yolsuzluk ve terör olayları gibi üstüne gitmesi gereken sayısız olay var. Ülkenin bir bölgesinde şehirler özerklik, özyönetim, otonomi adı altında merkezî idareye başkaldırıyor. Devlet bunlarla uğraşmak yerine okulları, dershaneleri, kreşleri polis baskınıyla itibarsızlaştırmaya ve kamuoyu önünde gereksiz ve haksız tartışmaların sürüp gitmesine yol açmaya çalışıyor.” dedi.

‘UMUYORUM Kİ HERKES OLUP BİTENLERİN İÇ YÜZÜNÜ ANLAMAKTADIR’

Özel Yamanlar Koleji'nin, İzmir’in tanınmış en başarılı okullarından biri olduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti: “İzmir’in şu anda başarılı birçok insanı ve başarılı, önemli ailelerin çocukları Yamanlar Koleji’nden mezun olmuştur ya da okumaktadır. Türkiye’nin uluslararası platformlarda yüzünü ağartan başarılara imza atmış bir okuldur. Okullarla ilgili denetim elbette yapılır ama bunun bir polis kitlesiyle yapılması ve bir yazıyla bildirilecek eksiklikler yüzünden insanların gözaltına alınması, ciddi bir itibarsızlaştırma ve gündem değiştirme çabasıdır. Umuyorum ki Türkiye, bu kadar aptal değildir ve bütün bu olup bitenlerin içyüzünü herkes anlamakta ve bilmektedir. Bu tür davranışları şiddetle kınıyorum. İdarecilere, bu konularda hukuk ve akıl içinde davranmalarını tavsiye ediyorum.”

‘BÜTÜN BUNLAR İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABALARIDIR’

Başarılı okulları basmanın itibarsızlaştırma çabası olduğunu söyleyen Ertuğrul Günay, “Bütün bunlar, itibarsızlaştırma çabalarıdır. Ortaya bir şey çıkacağı yok. Varsa eksiklik, bir yazıyla düzeltilir. Bunlar hakikaten ortada bir sorun olduğu için yapılan denetimler değil. Türkiye’nin 10 vilayetinde, merkezî hükümetin yetkileri neredeyse askıya alınmış durumda. Türkiye’nin asayiş, terör, güvenlik, yolsuzluk gibi bunca sorunları var ama devlet yolsuzlukların üzerine giden savcıları kovalıyor, başarılı öğrenciler yetiştiren okulları taciz etmeye çalışıyor. Bunun akıl ve ahlâkla bağdaşır tarafı yok. Allah ıslah etsin.” diye konuştu.