Faili meçhul soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan eski Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, birilerinin kendilerini aklamak için, faili meçhullerin olduğu dönemlerde canla başla çalışan milliyetçi, vatanperver Türk polisini bugün sabıkalı bir kişinin çelişkili ifadesine dayanarak iftira operasyonu kapsamında gözaltına aldığını söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanı Cevzet Soysal'ın, 1998'de Batman'da kaçırılması ile ilgili soruşturmada gözaltına alınan 16 polisin tamamı serbest bırakıldı. Bunlardan 8 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Serbest kaldıktan sonra adliye önünde açıklama yapan eski Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, dosyada hiçbir somut delilin bulunmadığını söyledi. Akbal, “Herhangi bir somut delil olmadığı gibi tutarsız, geçmişte organize çetelerle suç işlemiş, meslekten atılmış bir memurun çelişkili ifadeleri ve iftiralarıyla gözaltına alınmış olduğumuzu öğrendik. Bunun dışında da somut bir delil bulunmamaktadır.” dedi.

Hizbullah’ın yapmış olduğu eylemlerin bazı polisler tarafından da işlendiği iddiası olduğunu ancak buna dair hiçbir somut delil bulunmadığını vurgulayan Ahmet Akbal, “Biz yıllardır doğuda özellikle Hizbullah ve PKK, Hizbullah’ın kendi içinde çatıştığı o dönemlerde, faili meçhullerin olduğu o dönemlerde canla başla çalışan milliyetçi, vatanperver Türk polisinin bugün sabıkalı bir kişinin çelişkili ifadesine dayanılarak gözaltına alınıp iftira operasyonuna maruz kalmamızın sebebi de birilerinin kendilerini bizim üzerimizden aklama olduğunu değerlendiriyorum.” diye konuştu.

Akbal’ın avukatı Mehmet Öksüz ise “Bu isnatların tamamı Hulusi Cemil Altınlı, Sabri Uzun denen eski emniyet istihbarat daire başkanının yakını, bu şahsın beyanlarıyla, çelişkili, tutarsız, tamamen kötü niyetli beyanlarıyla yapılmış bir operasyon. Kamuoyunda fali meçhul davaları, Devrimci Karargah, Ergenekon, Balyoz ve bir kısım davaları aklama adına kitap yazan Sabri Uzun’un ve bahsettiğimiz şahsın beyanı üzerine bu operasyon yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Aynı iddialarla ilgili Batman’da adli işlem yürütüldüğünü hatırlatan Öksüz, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kendisine vazife görmüştür. Batman Başsavcılığı sanki hukukun, yargı camiasının içinde değildir.” dedi.

Dosyada tamamen yasa dışı organize işlere karışmış, 2004 yılında da görevden atılmış bir polis memurunun ifadesi bulunduğunu belirten Mehmet Öksüz, başka hiçbir delil ve emarenin bulunmadığını kaydetti.

Sabri Uzun’un operasyona dayanak yapılan kitabını hatırlatan Avukat Öksüz, “Bu kitapla derin devlet hortlamıştır, yolsuzluk çetesi derin devletle ittifak etmektedir. Buradan bu iki kesime seslenmek istiyoruz; size buradan kesinlikle bir meze çıkmaz. Bu insanları lekelemeyi bırakın artık yolunuza bakın.” şeklinde konuştu.

Olayın 17 yıl sonra gündeme getirildiğine dikkat çeken Öksüz, “Bir suç varsa vatandaş dahi bu suça müdahale etme hakkı varken bir kamu görevlisinin 17 yıl sonra suç olduğunu iddia ettiği hususları konjoktürel olaraktan birilerini lekeleme adına sunması tamamen garabet, iftira ve hukuka uygun olmayan, bir kısım davaları aklama adına söylenmiş sözlerdir.” dedi.

Soruşturmanın eski Emniyet Müdürü Sabri Uzun’un kitabındaki ve Uzun’un akrabası olduğu belirtilen bir polis memurunun öne sürdüğü iddialar üzerine başlatıldığı kaydedilmişti.