Mersin eski İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya dinlemeleri hakim kararıyla gerçekleştirdiklerini ve herhangi bir usulsüzlüğün olmadığnı belirtti.

Mersin'de polislere yönelik yapılan operasyonlar kapsamında aralarında eski İstihbarat Şube müdürleri A.Ç. ile Ali İhsan Kaya’nında bulunduğu 25 emniyet mensubunun tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tutuksuz yargılanan 25 sanık, müştekiler ve tarafların avukatları hazır bulundu. İlk duruşmasında Kaya'nın da aralarında olduğu 9 sanığın ifadesi alındı.

Savunmasında, yapılan istihbarat çalışmalarının hakim kararıyla gerçekleştirildiğini ve usulsüzlüğün olmadığını ifade eden Kaya, dinlemelerin adli ve istihbari olduğunu ve yasaya uygun yapıldığını belirtti. Kaya savunmasında şunları söyledi: “5397 Sayılı kanundaki usule göre dinleme yapılmakta. Bu nedenle ceza usul hükümleri burada uygulanmaz, herkes dinlenebilir, dinlenen kişilerin sanık ya da müşteki sıfatları yoktur. Suçun işlenmesinin önlenmesi amaçlandığı için de dinlenecek kişilerle ilgili herhangi bir sınırlama ve kısıtlama bulunmuyor. Dinlemelerde iftira, özel hayatın gizliliğini ihlal etme ve kişisel verileri kaydetme gibi unsurların bulunmamaktadır. Dinleme kayıtları daha sonra imha edilmiştir.”

Kaya, Emniyet müdürü rütbesindeki iki kişinin de kısa süreliğine dinlendiğini ifade ederek “Kanun gereğince dinlenecek kişinin makamının ve sosyal durumunun herhangi bir önemi yoktur ancak dinleme kararı alınan şahsın dışında başka bir şahıs tarafından vali, emniyet müdürü gibi belli makamlardaki kişiler tarafından görüşme yapıldığı tespit edildiği takdirde herhangi bir suç unsuru yoksa dinleme sonlandırılır. Usullere göre gerektiğinde bilgi verilmektedir” diye konuştu.

Kayıtların genel olarak İstibarat Dairesi Başkanlığı'nca toplanan bilgiler doğrultusunda yapıldığını anlatan Kaya şunları kaydetti: "Aynı zamanda il bazında yetki verilen kişiler tarafından belli konularda giriş de yapılabilir. Hakkında ihbar yapılan kişiyle diğer şahıslar arasındaki ya da örgütler arasındaki irtibat, HTS kayıtları, internet üzerindeki görüşmeler, Facebook, mesajlaşma, daha önceden yapıldıysa mahkeme kararları doğrultusunda fiziki takip tutanakları, görüntü kayıtları kontrol ederek yapılır. Bu anlamda yapılan dinlemeler çok sıkı bir denetime tabidir. Herhangi bir usulsüzlük söz konusu değildir."

Atılı suçlarla ilgili örgüt suçlamasını kabul etmeyen Kaya, şubede herhangi birini gönderme çalışması yapmadığını söyledi. Sanıklardan Ali Yıldırım, ayrıntılı savunma hazırlamak üzere ek süre isterken 8 sanıkta üzerlerine atılı suçları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, diğer sanıkların ifadelerinin alınmasına karar vererek, duruşmayı yarına erteledi.