Eskişehir’de usulsüz dinleme ve evrakta sahtecilik iddiasıyla hakim karşısına çıkan tutuklu eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık, Savcı Orhan Sancak’ın soruşturma sırasında ifadesi alınırken kendisine dosyada örgüt olmadığını beyan ettiğini söylediğini anlattı. Arık, ancak soruşturma sırasında olmayan ve örgütün iddianame sürecinde bir anda örgütün ortaya çıktığını, şahsının da bu nedenle tutuklandığını belirtti.

Eskişehir’de usulsüz dinleme ve evrakta sahtecilik iddiasıyla aralarında müdür, amir, başkomiserlerin de yer aldığı 26 polisin yargılanmasına devam edildi. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın ilk gününde bin sayfalık iddianamenin 67 sayfası okundu. Akşam saatlerinde mahkeme başkanı, sanık avukatları ile tutuklu sanık esi İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık’ın taleplerini dinledi.

'SORUŞTURMA SIRASINDA SAVCI BİZE ÖRGÜT YOK DEDİ'

Arık’ın avukatı Turgay Balaban, ilginç bir noktaya dikkat çekti ve iddianamede yer alan örgüt ve örgüt yöneticiliği iddialarının soruşturma esnasında, müvekkiline sorulmadığını kaydetti. "Soruşturma aşamasında örgüt ve örgüte ilişkin bir soru ve ifade yer almadı." diyen avukat Balaban, şöyle devam etti: "İddianamede yer alan örgüte ilişkin somut delileri de göremedik. Müvekkilim devlet memurudur ama örgüt yöneticisi olmaktan suçlanıyor. Ancak müvekkilimin altındaki görevliler de memur statüsündedir. Bir hiyerarşiden bahsediliyor. Emniyet teşkilatı zaten bir hiyerarşi içerisindedir. Bu sistem örgütse eğer, bu mahkeme de, bu adliye de başsavcılığın başkanlığında hiyerarşik bir örgüttür."

'İDDİANAME MÜFETTİŞ RAPORLARINDAN OLUŞUYOR'

Müvekkilinin meslekten ihraç olduğunu, örgütten dava açılmasının ise iddia makamının üzerindeki siyasi baskı nedeniyle kaynaklandığını vurgulayan avukat Balaban, "Öte yandan iddianame, müfettiş raporlarının kopyala yapıştır şeklindeki düzenlemeleridir. Bu raporları hazırlayan müfettişler de Anayasa'yı tanımadığını açıklayan dönemin İçişleri Bakanı'na bağlı çalışan müfettişlerdir. Müvekkilim ile altında çalışan memur aynı maaşı alıyor. Eğer bu örgüt ise nasıl bir örgüttür?" ifadesini kulandı.

'HANGİ GEREKÇEYLE TUTUKLUYUM ANLAMIŞ DEĞİLİM'

Tutuklu eski Müdür Arık ise daha soruşturma aşamasında soruşturmayı yürüten Savcı Orhan Sancak’ın kendisinin ifadesini alırken ‘dosyada örgüt yoktur’ dediğini aktardı ve bu süreçte kendilerine örgüte yönelik bir söz ve kelimenin bile sorulmadığını kaydetti.

"Zaten bizler de örgütten mahkemeye sevk edilmedik. Ben iddianamede hangi gerekçeyle tutuklandığımı anlamış değilim." şeklinde konuşan Arık, şunları söyledi: "Ayrıca benim zamanımda olmayan eski İl Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Gökhan Keçe olayı ile ilişkim yoktur. O esnada ben burada görevli değildim. Ben bir şube müdüründen sonra gelen bir şube müdür olarak örgüt yöneticisi oldum. Burada ağrıma giden bir diğer nokta da soruşturmanın Terörle Mücadele Ekipleri tarafından yürütülmesiydi."

Mahkeme, iddianamenin okunmasının tamamlanmaması ve savunmaların daha alınmaması nedeniyle davanın yarına devma edilmesine karar verdi.