Hidayet Karaca ve polis memurları hakkında tahliye kararı veren 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer hakkında gözaltı kararı çıkarılması tepki çekti. Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, olay karşısında şaşkınlık içinde olduğunu belirtirken, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise 'Herhalde dünya adalet tarihinde ilktir.' ifadelerini kullandı.

Hakimlerin tutuklanma talibiyle gözaltına alınması ile ilgili eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi BBC Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.

Eski Yargıtay Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Sami Selçuk, hakimlerin tutuklanma taleplerini BBC Türkçe'ye değerlendirdi. Selçuk, olay karşısında şaşkınlık içinde olduğunu belirterek, "Ellerindeki kanıtların ne olduğunu bilmiyorum. Onları bilmeden bir şey söylemek mümkün değil. Ama olayların seyrini yadırgadım. Çok önemli kanıtlar olmalı ki tutuklama talep edilsin" ifadelerini kullandı.

Hukukçu, Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre tutuklama talebinin "acele işleme konmuş bir davranış gibi göründüğünü" anlatan Selçuk, kanunun nasıl yorumlandığını gördükten sonra bu konuyu değerlendirebileceğini belirtti.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yaşanan olayın dünya adalet tarihinde bir ilk olacağını belirterek, "Başbakan talimatın başka odaklardan geldiğini ve ellerinde delil olduğunu söyledi. Bu delilleri görmeden bir değerlendirme yapmak olanaklı değil ancak bir hakimin tahliye kararı verdiği için tutuklanması herhalde dünya adalet tarihinde ilktir." sözlerini söyledi. Bugüne kadar böyle bir örnek okumadığını belirten Elçi, "Bu bakımdan Türkiye'de yargı alanında çok büyük bir kaos ve karmaşa yaşanıyor. Tarihe geçecek olaylar yaşanıyor." diye konuştu.

Hakimlerin ve savcıların cinayet, yolsuzluk gibi suçlar nedeniyle soruşturulabilmesi gerektiğini vurgulayan Elçi, "Ama sanıkları gazeteci ve kamu görevlileri olan, kamuoyunun önünde tartışılan, bu denli tartışmalı bir meselede; tahliye kararı veren hakimlerin tutuklanmasının örneğine daha önce rastlamadım. Bu hukukta telafisi zor yaralar açıyor" dedi.

Elçi, gerek cumhurbaşkanı ve başbakanın hakimlerin yasadışı bir örgütten talimat alarak iş yaptıklarına ilişkin açıklamalarının, gerekse tahliye kararı nedeniyle hakimlerin tutuklanmasının "bireyler açısından çok ürkütücü bir durum" olduğunu vurguladı.