Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Hidayet Karaca ve tutuklu polisler için verdiği tahliye kararının ardından yaşanan hukuksuzlukları değerlendirdi. İstanbul’da tutuklu bulunan 75 kişinin tahliye kararının iptal edilmesi üzerine bir açıklama yapan Baro Başkanı Öztekin, “İstanbul Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesinin hakimin reddi dolayısıyla önüne gelen bir dosyada Sulh Ceza Hakimliğince verilen tutuklama kararını kaldırması ve tahliye kararı vermesi hukuki açıdan tartışılabilir nitelikte olsa da ortada artık bir mahkeme kararı olduğundan gereği yapılmalı ve tahliyeler gerçekleştirilmelidir.” dedi.

'YAPILANLAR TAM BİR HUKUK SKANDALI'

Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, İstanbul’da yaşananları hukuk skandalı olarak değerlendirip şu görüşleri dile getirdi: "Mahkeme kararları hukuki açıdan elbette tartışılacaktır, ama uygulanmaması 'geçersiz' denilmesi tam bir hukuk skandalıdır. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolu ile gidebilir ve denetlenebilir. Bu yol varken Anayasa'ya açıkça aykırı ve keyfi bir kararla mahkeme kararlarını yok saymak ve uygulamamak ağır sorumluluklar gerektirir. Sulh Ceza Hakimliklerinin çok büyük sorunlara yol açacağını daha önce belirtmiştik. Etkin bir denetim ve itiraz yolunun olmaması, iktidarın özellikle İstanbul'da kendine yakın yargıçları bu Mahkemelere ataması bugün yaşadığımız sorunların temelini oluşturmaktadır. Özel Görevli Mahkemeler şeklen kaldırılmış gibi gözükse de Sulh Ceza Hakimliklerinin aslında Özel Görevlendirilmiş Yetkilendirilmiş Hakimlikler olduğunu daha önce belirtmiştik.”

'ANAYASAYI HER GÜN İHLAL EDEN BİR CUMHURBAŞKANININ OLDUĞU ÜLKEDE YAŞANAN BU OLAY BİZİ ÇOK DA ŞAŞIRTMADI'

Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, böyle bir olayın dünyada yaşanıp yaşanmadığını bilemediklerini de belirterek, ”Dünya'da benzer bir olay yaşanır mı bilmiyoruz. Ama Anayasa'yı hemen hemen her gün ihlal eden bir Cumhurbaşkanının olduğu ve maalesef hukuksuzluğun istisna olması gerekirken kural haline geldiği bir ülkede yaşanan bu olay bizi çok da şaşırtmadı. 'Hukuk' maalesef kilitlenmiştir. Hukuku kilitleyenleri Anayasa'nın açık hükümlerini okumaya ve mahkeme kararlarının gereğini bir an önce yapmaya davet ediyoruz. Hukuka aykırılık kimden, nereden, nasıl gelirse gelsin, hukuka aykırılığa kim maruz kalırsa kalsın Eskişehir Barosu olarak tepki göstermeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.