Eskişehir’de İstanbul'da Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından terör örgütü DHKP-C ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltına alınan Halk Cephesi üyesi bir araştırma görevlisi ile 2 üniversite öğrencisi 5 şüpheli adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin dosyasının, bir süre önce meslekten ihraç edilen veya görevden alınan polislerin hazırladığı çalışma olduğu ve Savcı Kiraz’a yapılan saldırının ardından, hazır dosya üzerine DHKP-C operasyonunun yapıldığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, İstanbul'da Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinden bir gün sonra Eskişehir'de Halk Cephesi üyesi 5 kişiye, terör örgütü DHKP-C ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle operasyon düzenlendi. Eskişehir Terörle Mücadele Şubesi ekipleri geçen Çarşamba günü 06:00 sularında Osmangazi Üniversitesinde araştırma görevlisi olan N.G.'nin evi ile birlikte şehirde üç ayrı eve eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Polis, operasyon kapsamında Halk Cephesi üyesi oldukları iddiasıyla Osmangazi Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olan N.G., yine aynı üniversitede öğrenci olan Ö.Z. ile A.B., D.Ö. ve S.A.’yı gözaltına aldı. Gözaltına alınan biri araştırma görevlisi, iki üniversite öğrencisi 5 şüphelinin evlerinde uzun süre arama yapıldı. Gözaltına alınan 5 kişi sağlık kontrolünün ardından Terörle Mücadele Şubesine götürülen 5 şüphelinin emniyetteki ifade işlemleri bugün tamamlandı. 5 şüpheli sağlık kontrollerinin akabinde savcılığa sevk edildi.

Adliyeye getirilen 5 şüpheli, hakim ve savcı araçlarının giriş yaptığı otoparktan içeriye alındı. Buradan da savcılığa çıkarıldı. Şüpheliler, bu esnada ‘kahrolsun faşizm’ diye slogan attı. Polis şüphelilerin ağızlarını kapattı. Şüphelilerin savcılıktaki ifade işlemi sürüyor.

‘OPERASYONU, POLİSLER GÖREVDEN ALINMADAN ÖNCE ÇALIŞMIŞ’

Öte yandan, aralarında Eskişehir’in de olduğu üç ilde yapılan DHKP-C operasyonuyla ilgili dosyanın bir süre önce 17-25 Aralık sonrası görevden alınan, ihraç edilen veya açığa alınan polislerin çalışarak hazırladığı dosya olduğu öğrenildi. İddiaya göre, Eskişehir’deki DHKP-C operasyonunda gözaltına alınan 5 şüpheliyle ilgili dosya, geniş kapsamlı olarak büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası görevden alınan, meslekten ihraç edilen veya açığa alınan polisler tarafından hazırlandığı öğrenildi. Söz konusu dosya ile ilgili işlem operasyona çevrilmeden söz konusu çalışmayı yürüten polisler görevden alındı. Ancak, Savcı Kiraz’ın terör örgütü DHKP-C tarafından adliyedeki makamında terör saldırısı sonucu şehit edilince, görevden alınan polislerin hazırladığı ve bekleyen dosya üzerine, ertesi gün sabah Eskişehir’deki mevcut adreslere operasyon gerçekleştirildi.