Eskişehir’de 1 Mayıs, Aşağı Söğüt önünde oluşturulan Taksim’de kutlandı. 1 Mayıs kutlamaları için hazırlanan alana gelen yüzlerce kişi taksim anıtına çelenk bıraktıktan sonra sloganlar atarak 1 Mayıs’ı kutladı.

1 Mayıs İşçi Bayramı, “Her yer Taksim her her direniş” sloganı kutlanıyor. İstanbul’daki Taksim meydanı dışında ilk kez Taksim Meydanı'ndaki kutlama Eskişehir’de gerçek oldu. İşçiler her yer Taksim, her yer direniş sloganını Eskişehir’in Taksimi'nde dillendirdi. Alanda toplanan çeşitli sendika, dernek ve parti temsilcilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik grup, Kazancı Yokuşu’ndan yürüyerek Taksim Anıtı’na geldi. Burada anıta çelenk sunarlarken, 1 Mayıs’ı kutlayan sloganlar attılar.

Kutlamalar sırasında söz alan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç “Hepiniz özgür Taksim’e hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasında dünyadaki gelir dağılımda büyük eşitsizlikler olduğunu kaydetti. Başkan Ataç, “Akdeniz bir mezarlık haline dönüyor. Savaştan ve baskından kaçan insanlar mecburen kaçak da olsa Batı’ya göç etmek istiyorlar. Dünya’nın bu gidişatı çok kötü. Bizde de farklı değil. Taşeronlaşma yasası ile insanlar adeta köleliğe mahkûm ediliyorlar. 945 TL ile asgari ücret belirleniyor. Bu ücretle geçinebilmek mucizedir. İşçilerimiz Taksim’de bayramlarını kutlayamıyorlar.” diye konuştu.

Kutlamalarda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK temsilcileri de söz alarak, 1 Mayıs ile ilgili düşüncelerini aktardılar.

SOMA UNUTULMADI

1 Mayıs kutlamaları sırasında Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçiler de unutulmadı. Özel olarak yaptırılan heykele karanfil bırakan işçiler Eko-Şov Ritim Grubu’nun konserinin ardından alandan ayrıldılar.

Eskişehir’deki Taksim alan 1 Mayıs 1977 tarihinde İstanbul Taksim’de meydana gelen olayları konu olan bir filmin ardından Tepebaşı Belediyesi'ne bırakıldı. İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmaması nedeniyle Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç üç yıldır sendikaları Eskişehir’de 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması teklifini götürdü. Önerinin sendikalar tarafından da kabul görmesi ile alanda kutlama hazırlıkları günler öncesinden başladı. 1 Mayıs 1977 tarihini anımsatan pankartlarla süslenen alana gelen yüzlerce kişi adeta tarihte yolculuğa çıkarak 1 Mayıs 1977 tarihine gitti.