Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, il genelinde 103 olayda sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel ve sözel şiddet yaşandığını ve bu durumun adli makamlara intikal ettirildiğini açıkladı. Bunlardan 69’u mahkûmiyetle sonuçlanırken 22’sinin halen devam ettiğini, 12’sinin ise beraat ile sonuçlandığını kaydetti. Dr. Mumcu, mahkûmiyetle sonuçlanan davalarda; 3 aydan 2 yıl 6 aya kadar birçok hapis cezaları ile 24 bin TL’den 106 bin TL’ye kadar adli para cezası verildiğini belirtti.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Mumcu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda Türk Ceza Kanununda ve Sağlık Mevzuatında yapılan düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın sağlık kurumlarında şiddet olaylarının takibi ve hukuksal desteği sağlamak amacıyla ‘beyaz kod’ uygulamasını 14 Mayıs 2012 tarihi itibariyle başlattığını hatırlatan Dr. Mumcu, bu kapsamda, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının ulaşabilecekleri ‘Alo 113’ hattı kurulduğunu dile getirdi. Dr. Mumcu, ‘beyaz kod’ uygulamasının başlamasıyla kentteki sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının kayıtları ve istatistikleri merkezi kayıt sistemiyle tutulmaya başlandığını aktardı. Dr. Mumcu, şöyle dedi: “Sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet konusunda caydırıcılığı artırmak amacıyla gerek sağlık mevzuatında gerekse Türk Ceza Kanunu'nda düzenlemeler yapılmıştır. Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda 2014 yılında yapılan düzenlemeyle kamu ve özel sektör sağlık kurumlarında görevi başında sağlık çalışanına yönelik ‘kasten yaralama’ suçu ‘tutuklama nedeni’ olarak belirlenmiştir.”

Ayrıca, Dr. Mumcu, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına, acil hizmetler dışında, hizmetten çekilme hakkı tanındığını sağlık çalışanı şikâyetçi olmasa bile şiddet olaylarının kamu davası cihetiyle hukuki zemine taşınmasının sağlandığını vurguladı. Dr. Mumcu, Eskişehir’de sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel ve sözel şiddet nedeniyle yargı mercilerine intikal eden vaka sayısı 103’ü bulduğunu söyledi. Bunlardan 69’unun mahkûmiyetle sonuçlandığını, 22’sinin halen devam ettiğini, 12’sinin ise beraat ile sonuçlandığını kaydetti. Mahkûmiyetle sonuçlanan davalarda; 3 aydan 2 yıl 6 aya kadar birçok hapis cezaları ile 24 bin TL’den 106 bin TL’ye kadar adli para cezalarının verildiğini ifade eden Mumcu, “Sonuçlanan davalarla ilgili verilmiş olan hapis cezalarının süreleri ve adli para cezalarının miktarları göz önüne alındığında konunun büyük önem taşıdığı görülmektedir.” dedi.