Eskişehir’deki gözaltına alınan ve tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakılan 2’si müdür, 2’si amir, 2’si memur, 6 polis hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Başsavcılığın, 6 polisin serbest bırakılmaları yönündeki karara yaptığı itirazını üst mahkeme reddetti. Üst mahkemenin dosyayı kapsamlı inceleyerek kesin kararla reddettiği belirtildi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz Cumartesi sabahı 12 ilde gerçekleştirilen istihbarat polisine yönelik operasyonda 29 polis gözaltına alındı. KOM Şube tarafından gerçekleştirilen ‘örgüt kurma, yönetme, üye olma’ ve ‘usulsüz dinleme’ iddiası üzerine yapılan operasyonda gözaltına alınan polislerden 6’sı emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen polislerden 17’si savcılık sorgusu sonrası, 6’sı da tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakıldı.

Ancak soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı, Eskişehir eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Aygün, eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık, İstihbarat Şube Amirleri Erkan Soydan, Fatih Tepebaşı, polis memurları Musa Kahraman ve Hasan Keklik hakkında, 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği serbest bırakma kararına iki gün sonra itiraz etti.

Polislerin avukatlarından Mustafa Erhan Boğur, bir üst mahkeme olan 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin, 6 polisin tutuklanması istemiyle yapılan itiraz başvurusunu reddettiğini açıkladı. Üst mahkemenin dosyayı inceleyerek itirazın reddine ilişkin kesin karar vererek kararı ve dosyayı Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğini aktaran Avukat Erhan Boğur, böylelikle bir algı operasyonun daha çöktüğünü kaydetti.

Avukat Boğur, üst mahkemenin itirazın reddinde bu şu ifadeleri kullandığını belirtti: "İtiraz sonrası üst mahkeme dosyayı kapsamlı incelemiş. Tüm şüphelilerin ifadeleri ile mağdurların önemli bölümünün ifadelerinin alındığı, delilerin önemli ölçüde toplandığı, şüphelilere atılı suçların CMK’nın 100/3 maddesinde sayılan katalog suçlardan olmadığı, şüphelilerin kaçma ve delilleri karartma gibi bir somut olgularının olmadığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesi'nin 51-c ve 5/3 maddesi kapsamında faillerin eylemin ağırlığı dikkate alındığında, adli kontrol adli kontrol tedbirinin uygulanmasının oranlılık ilkesi kapsamında değerlendirilmesinin gerekçesi kanaatiyle, 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında usul ve yasaya aykırı husus bulunmadığından itirazın reddine karar vermek gerekmiştir. Bu kapsamda Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilgili kararının itirazının reddine. Dosya üzerinde inceleme sonunda karar kesin olarak verilmiştir."