Eskişehir'de KOM şube ekipleri tarafından belirlenen çeşitli adreslere düzenlenen operasyonda ilk belirlemelere göre 10 polis gözaltına alındı. Gözaltına alınan polisler, sağlık kontrolünün ardından KOM şubeye götürüldü. Polislerin burada ifadesinin alınacağı belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Eskişehir'de Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, savcılığın talimatı ile sabah saat 06.00 sularında belirlenen polislerin evine eşzamanlı operasyon düzenledi. Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Orhan Sancak yönetimindeki operasyonda, aralarında haklarındaki soruşturma sebebiyle açıkta olan ve halen aktif görevde olan istihbaratçı 10 polis gözaltına alındı. Eskişehir eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Aygün, eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık, Komiser Mustafa Ünal, Komiser Nureddin Külçü, Erdoğan Balaban, Kubilay Ercan, Musa Kahraman, bir süre önce Kastamonu’ya atanan ve şu an burada izinde olan Komiser Erkan Soydan ile ismi öğrenilemeyen iki polis yapılan eşzamanlı operasyon kapsamında gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçirilen polisler, daha sonra Kütahya Yolu üzerindeki Aydıner Hizmet Binası'nda yer alan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Bu arada, Terörle Mücadele Şubesi'nin, dosyayı kabul etmediği için operasyonu KOM Şube’nin yaptığı kaydedildi. Böylelikle Türkiye’de ilk kez 17-25 Aralık yolsuz ve rüşvet olayları sonrası polise yönelik başlatılan bir algı operasyonun KOM Şubesi'nce yapıldığı aktarıldı. Öte yandan, KOM Şube Müdürü Harun Yıldırım'ın aynı zamanda Vali Güngör Azim Tuna’nın da uzun süredir özel kalem müdürü olarak görev yaptığı belirtildi. Yıldırım’ın böylelikle hem KOM Şube Müdürlüğü'nü hem de valinin özel kalem müdürlüğü görevini birlikte yürütmesi dikkat çekti. KOM Şube’nin bağlı olduğu il emniyet müdür yardımcısının ise terör örgütü Devrimci Karargah Örgütü üyeliğinden hapis cezası alan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın sağ kolu olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında İstanbul Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, ‘akbil yolsuzluk dosyasını hazırlayan’ komiser olması da dikkat çekti.

Söz konusu polis ve müdürlerin gözaltına alınma gerekçesinin ise 'usulsüz dinleme' iddiaları olduğu belirtildi. Buna göre, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, söz konusu polisler hakkında, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgütü üye olmak. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, iftira, özel hayatın, haberleşmenin gizliliğini ihlali, kişisel verilerin hukuk aykırı olarak kaydedilmesi, kamu araçların usulsüz olarak suçta kullanılması' iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verdiği öğrenildi. Gözaltına alınan polislerin evlerinde ise arama kararı olmadığı belirtildi.

Bu arada, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın talimatıyla 7 aydan bu yana Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nde usulsüz dinleme iddiaları üzerine müfettişlerce 3 kez 2014 yılından 2008 yılına kadar uzun süreli araştırma ve inceleme yapılmış ancak usulsüz dinleme ve kayıtlara rastlanmadığı ortaya çıkmıştı. Ancak bunu rağmen 3 yıl önce belediyeye yapılan yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan 17 belediye personeli ve geçtiğimiz günlerde davaları beraatle sonuçlanan CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve çeşitli suç örgütü üyesi kişiler ile terör örgütü El Kaide operasyonu ile gözaltına alınan kişileri arayan müfettişler, söz konusu polisler hakkında şikayetçi olmaları istendiği ortaya çıkmıştı. Yılmaz Büyükerşen ise müfettişlerin bu talebini ‘Yapılan işler kanuni. Bu çocuklar bunu yaptıysa kanun ve büyüklerinin emriyle yapmıştır’ diyerek şikayetçi olmamıştı. Bu bağlamda, 60 kişinin emniyete çağrılarak şikayetçi olmaları istendiği ortaya çıkmıştı.