Eskişehir’de, Türkiye Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı'nın da (TÜRGEV) katıldığı panel Halkevleri üyesi bir grup tarafından protesto edildi. Salona girmekte ısrar eden gruba polis, biber gazı ile müdahalede bulundu. Polisler, olay sırasında gözaltına aldığı 4 eylemciyi daha sonra serbest bıraktı.

Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde, İlim Yayma Cemiyeti tarafından organize edilen ve yönetim kurulu üyeleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu TÜRGEV Vakfı yöneticilerin de katıldığı 'Türkiye'nin değişim sürecinde sivil toplum kuruluşlarının yeri ve önemi' konulu panel düzenlendi.

Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş'un yönettiği yaptığı panele konuşmacı olarak İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Sivil Dayanışma Platformu Genel Başkanı Ayhan Ogan ile TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Kalender katıldı. Daha önce katılacağı duyurulan TÜRGEV Genel Başkanı Arzu Akalın’ın ise son anda panele katılmaktan vazgeçtiği belirtildi. Ancak panel öncesi programın yapılacağı Zübeyde Hanım Kültür Merkezi önünde ‘TÜRGEV arbedesi’ yaşandı. Panel başlamadan önce kültür merkezi önüne gelen ve Halkevleri üyesi oldukları öğrenilen yaklaşık 45 kişi, konuşma yapacağı duyurulan TÜRGEV Başkanı Arzu Akalın'ı protesto etmek için salona girmek istedi. Ancak güvenlik güçleri grubun içeriye girmesine izin vermedi. Bunun üzerine grup, TÜRGEV’i protesto için salonun kapısına yumurta attı. Polis ise kapıya yumurta atan eylemcilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Biber gazını yiyen eylemcilerin bazıları ise yerlere serildi. Arkadaşları gaz yiyen eylemcilerin yüzünü ve gözünü suyla yıkadı. Bu esnada bir polis amiri, olay yerinden uzaklaştırılmaya çalışan grubun arkasından biber gazı sıkan polisi ‘gaz sıkmayın’ uyarısında bulundu.

Polisin dağıttığı grup, panelin yapıldığı salonun yakınındaki İsmet İnönü Caddesi'nde toplandı. Ancak polis, bu kez de yürümek isteyen grubun geçişine izin vermedi. Bunun üzerine yine polis ile grup arasında zaman zaman arbede yaşandı. Eylemciler, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan aleyhine sık sık slogan attı. Polis, arbede sırasında dağıtmak istediği gruba biber gazı sıktı. Polis, burada Halkevi Eskişehir Şube Başkanı Gürkan Çelik ile birlikte gözaltına aldığı 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan eylemciler daha sonra serbest bırakıldı.

Güvenlik Şube Müdürü Bayram Önal ise grubun dağılması için sık sık megafonla uyarılarda bulundu. Eylemciler, panelin olduğu Zübeyde Hanım Kültür Merkezi yakınında basın açıklaması yapıp dağılacaklarını söyledi. Polis ise eylemcilerin basın açıklaması yapmasına izin verdi. Subay Orduevi karşısına gelen grup, burada basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

Bu arada polis, panelin yapıldığı salonun çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.