Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Yaşam Alışveriş Merkezi (AVM) esnafı, Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) tarafından gecikmiş borç nedeniyle AVM’de yapılması düşünülen elektrik kesintisine izin vermedi.

Tatvan Belediyesi bünyesinde olan AVM’nin geçmiş dönemlerden biriken elektrik borcu bulunması nedeniyle, VEDAŞ Tatvan Müdürlüğü personeli tarafından yapılacak elektrik kesintisine AVM esnafı tepki gösterdi ve AVM kapısında etten duvar örerek, VEDAŞ çalışanlarını içeri almadı. Herhangi bir gerginliğin yaşanmaması için Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri AVM ve VEDAŞ binası önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Tatvan Belediye Başkan Vekili Memet Cüneyt Aka, Başkan yardımcıları Abdulbaki Menteş ile Servet Avcı ve belediye encümen üyeleri esnafları sakinleştirerek, VEDAŞ yetkilileriyle konuşup durumu tatlıya bağlamaya çalıştı.

AVM önünde yaşanan gerginlikten sonra belediye yetkililerince Tatvan Belediyesi’ne davet edilen VEDAŞ yetkilileri ile yapılan görüşmede AVM’nin birikmiş elektrik borcu ve borcun ödenmesi için görüşmeler sağlandı ve ardından basın açıklaması yapıldı. VEDAŞ olarak elektrik borcu ödemeyen vatandaşların, esnafların ve kurumların elektriklerini kesmek zorunda olduklarını belirten VEDAŞ Bitlis İl Müdürü Tahsin Uzunselvi, basın açıklamasında şunları söyledi: "Elektrik borcundan dolayı ekiplerimizce AVM’nin enerjisinin kesilmesiyle ilgili bir çalışma yürütüldü. Ancak oradaki esnaflar tarafından ekiplerimize mukavemet gösterilerek AVM girişine etten duvar örülerek ekiplerimizin engellendiği şeklinde ihbar gelince biz de VEDAŞ Tatvan Şube Müdürü Mehmet Sakin Yılmaz, Müşteri Hizmetleri Müdürü Abdulmelik Özsoy ve diğer ekip arkadaşlarımızla birlikte olay yerine geldik. Sağ olsunlar Tatvan İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Kavaklı ve polis ekipleri arkadaşların herhangi bir olay yaşanmaması için güvenlik önlemi aldıklarını gördük. Biz kesinlikle vatandaşların sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Fakat Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine göre borçları birikmiş olan müşterilerimizin elektriğini kesmek durundayız. Şirket olarak mali dengeyi ve bu dengeyi sağlama imkanımız yoktur. Bu nedenle bunu yapmak zorunda kaldık. Çünkü defalarca bu konuyla ilgili belediye ile bu durumları konuştuk ve esnafın sıkıntılarını da dile getirdik. Geçmişe dönük uygulanması gereken kesintilere de müsaade edilmemişti. Esnaf AVM ve belediye yönetimleriyle borçların tahsilatı konusunda görüşmeler yaptık ancak somut bir adım atılamadığı için biz de son çare olarak yönetmelik ve mevzuatın gereği olarak enerji kesimine gittik. Tahsilat 50 milyon lira olan toplam alacağımızın 2013 yılının Temmuz ayından bu yana 18 milyon lirası belediye alacaklarıdır. Bunun tahsilatı konusunda da ciddi sıkıntılarımız var. Tabi ki hiçbir kurumla karşı karşıya gelmek veya esnafı mağdur etme düşüncesinde değiliz. Şu an kesime izin vermediler. Biz de belediye yetkilileri ile durum değerlendirmesi yaptık. Belediye ve AVM yönetiminin bunu çözüme bağlamasını talep ettik. Ayrıca yaşanan olayla ilgili emniyet güçlerinin de tutanak tutmasını istiyoruz."