Kurban Bayramı’nda, et saklama şartlarına yönelik yanlış ve eksik bilgi sebebiyle zehirlenme vakaları artıyor. Uzmanlar, kesimin ardından etlerin dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru yapılmaması sebebiyle gıda zehirlenmeleri yaşandığına dikkat çekiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et yemenin arttığını belirterek, “Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde, stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5–6 saat oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor, çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonra etler küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse kesimin hemen ardından poşetlere koyulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et, torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir.” dedi.

Etin, kullanım alanına göre planlanarak porsiyonlara bölünmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, buzun bir kez çözdürülmesi gerektiği gözönünde bulundurularak, dondurma için yeterli miktarlarda ayrılmasının faydalı olacağını kaydetti. Küçük parçaların yüzeylerinin soğumasının daha hızlı olduğuna işaret eden Turhan, şunları söyledi: “Et, eğer buzluğa koyulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa koyulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Buzluktan çıkarıldığında da buzdolabınday buzundan çözülünceye dek bekletilmesi gerekir. Bu süreç çok önemli, oda sıcaklığında çözülmemeli. Çiğ et ile pişmiş et, raflara koyulurken de dikkat edilmeli. Çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun, diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmeli, yoksa mikroorganizmaların oluşumuna neden olunabilir, gıda zehirlenmesine yol açabilir.”