Alış ve yönetim kurulu üyeleri, yangının meydana geldiği bölümde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
     İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Alış, yangının meydana geldiği 2. ünitenin bakım nedeniyle 1 Şubat'tan bu yana devre dışı bırakıldığını belirtti.
     ''Bizim bu santralimizde linyitin kendi yapısından kaynaklanan sıkıntılarımız var'' diyen Alış, ''Biliyorsunuz buradaki linyitin kalorifik değeri düşük. Bir de nem oranı oldukça yüksek. Mesela Kangal'daki kömürün kalorifik değeri düşük ama nem oranı da düşük. Bazı linyit kömürünün nem oranı yüzde 5, yüzde 10'lar seviyesindeyken Afşin-Elbistan havzasındaki kömürün nem oranı yüzde 45'ler civarında. Bu nedenle firmaların buraya has bir çözümü var'' diye konuştu.
    
     -''Kömür barut gibi oluyor''-
    
     Yangınla ilgili teknik çalışmaların devam ettiğini anımsatan Alış, şunları kaydetti:
     ''Yakmaya giden kömür, brüden dediğimiz bir düzenekten geçiyor. Her ünitede 6 tane brüden var. Kömürün yüzde 75'i doğrudan kazana gidiyor, yüzde 25'i ise önce brüdene gidiyor ve burada kömürün nemi tamamen alınıyor, kuru kömür haline geliyor. Burada ünitenin çıkarıcı diye tabir ettiğimiz bölümünde arıza vardı. Bu çıkarıcının arızası giderildikten sonra bunkerlerin boşaltılma işlemi yapılıyordu. Bunkerin birisi boşaltılmış, diğeri de henüz tam olarak boşaltılamamıştı. Bu boşaltma işlemi yapılırken arkadaşların çalışması sırasında nemi tamamen arıtılmış kömür ki, bu kömür barut gibi oluyor. Buradaki kömürün kalorifik değeri de bin 200'lerden 3 binlere kadar çıkıyor. Büyük ihtimale kömür içten içe yanıyordu ve kapak açılınca oksijenle temas etmiş olabilir. Bu nedenle yangın oluşuyor.''
     Alış, 71 metre yükseklikte meydana gelen yangının yaklaşık 1 saat 45 dakikada söndürüldüğünü anımsattı. Konuyla ilgili gerekli incelemeyi yaptıklarını dile getiren Alış, ''Öncelikle yangının posasını kaldırıp, sonrasında kısa sürede onarım çalışmalarımızı tamamlamayı düşünüyoruz. Tam olarak bir hasar tespiti yapılmadı ancak fazla olacağını düşünmüyorum. Yaşanan olayda herhangi bir can kaybının yaşanmaması büyük bir şans'' diye konuştu.