DİSK/Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm Emekliler, Dul ve Yetimler Derneği'nin, TOKİ’nin emeklilere yönelik konut satışını kendilerine sağlıyorlarmış gibi, konut sahibi olmak isteyen emeklileri, kendilerine üye olmaya çağırmalarını eleştirdi. Beysülen "Geçmişte SSK’nın taksitli kömür satışına aracılık yapmak bahanesiyle, yüz binlerce emekliyi üye gösteren ve her yıl onların aylıklarından aidat kestiren derneklerin, emeklilerin konut sahibi olması imkânını kendileri sağlıyormuş gibi, göstermelerine inanmayın ve sizden aidat toplamanın peşinde olan derneklerin oyununa gelmeyin." dedi.

Veli Beysülen, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) emeklileri ev sahibi yapmak için, yaptığı düzenlemeler ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Son günlerde iktidara yakın gazetelerde yer alan ‘Emeklilere TOKİ’den konut müjdesi’ haberlerinin öncekilerden farksız olduğunu belirten Beysülen, 'emekliye kazanım sağlamayan asparagas haberler' olarak değerlendirdi.

Haberlerin Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm Emekliler, Dul ve Yetimler Derneği'nin, bu hakkı kendileri sağlıyorlarmış gibi, konut sahibi olmak isteyen emeklileri, kendilerine üye olmaya çağırmalarını eleştiren Beysülen, bu haberlerle, TOKİ’nin bu iki dernek üyeleri için konut yapacağı algısına yol açmakta olduğunu, emeklileri derneklere üye olmaya yönlendirildiklerini savundu.

"BÖYLE UYGULAMALAR DAHA ÖNCEDEN DE YAPILDI"

Türkiye’de bunun benzeri uygulamaların önceki yıllarda, SSK tarafından yapıldığına işaret eden Beysülen şunları kaydetti: "Sürekli isim değiştiren, ilk adı Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, sonra Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, bu gün ise Türkiye Emekliler Derneği ismini alan, Dernek’e, emeklilerin taksitli kömür almalarına aracılık yapma yetkisi verilmişti. Cemiyet (Dernek) ise kendisine tanınan bu imtiyazla, taksitli kömür imkanından yararlanmak isteyen emeklilere, taksitli kömür belgesinin yanı sıra emeklilere sormadan onlara dernek üyelik formu da imzalatmış ve yüz binlerce emekliyi habersizce derneğe üye yapmıştı. Böylece yüz binlerce emekli, kendilerine sorulmadan ve onayı alınmadan habersiz bir şekilde dernek’e üye yapılmış ve aylıklarından dernek üyelik aidatı kesilmişti. Daha sonra aldatıldığını fark eden birçok emekli, üyeliğini iptal ettirip, kesinti yapılmaması için eski SSK, şimdiki SGK’ya dilekçe vermiş ise de, halen 700 bin dolayında emeklinin aylığından, kurum tarafından, yılda bir defaya mahsus dernek üyelik aidatı adı altında kesinti yapılmaktadır. Gerek 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda, gerekse Sosyal Güvenlik Kurumlarını tek çatı altında toplayan 5502 sayılı kanunda, kişinin rızası alınmadan aylığından herhangi bir kesinti yapılamayacağına dair hüküm bulunmasına rağmen, eski SSK yönetiminin aldığı hukuksuz bir kararla yapılan bu kesinti, maalesef üç sosyal güvenlik kurumunun birleştirildiği SGK yönetimi tarafından da devam ettirilmiş ve her yıl emeklilerin aylıklarından kesilen milyarlarca lira para dernek’in kasasına aktarılmıştır. Yıllar içinde, birçok emeklinin, bilgisi olmadan üye yapıldığı veya hiç üye olmadığı halde aylığından aidat kesintisi yapıldığı yönündeki, suç duyuruları savcılar tarafından dikkate alınmamış ve takipsizlik kararları verilerek, hukuksuzluğun devamına göz yumulmuştur.’’

"TOKİ TIKANMAKTA OLAN KONUT PİYASASINI CANLANDIRMANIN PEŞİNDE"

TOKİ’nin dernekleri kullanarak, yaptığı kalitesiz konutları, emeklilere satmanın hesabı içinde olduğunu kaydeden Beysülen, dernekler TOKİ’yi kullanarak emekliden aidat toplama, TOKİ ise tıkanmakta olan konut piyasasını canlandırmak için dernekler aracılığıyla emeklilerden kaynak toplamanın hesabı içinde olduğunu söyledi.

Emeklilerin konut sahibi olması imkânını kendileri sağlıyormuş gibi göstermelerine ve emeklilerden aidat toplamanın peşinde olan derneklerin oyununa gelmemesi konusunda uyaran Beysülen şöyle devam etti: "Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı TOKİ’nin ayırım yapmaksızın, gerekli şartlara haiz tüm emeklilere konut yapacağını açıklamış olsa da, dernekler bu hakkını kullanmak isteyen her emeklinin kendilerine başvurması ve üye olması gerektiği yönünde açıklamalar yaparak, emeklilerin kendilerine üye olmasını sağlamaya çalışmaktadırlar. Emeklileri uyarıyoruz; bakanın açıklamalarında da görüldüğü gibi, Türkiye’de yaşayan ve başvuran her emekli, TOKİ’nin belirlediği şartları yerine getirmek koşuluyla, herhangi bir aracıya gerek olmadan, konut sahibi olabilecekken, geçmişte SSK’nın taksitli kömür satışına aracılık yapmak bahanesiyle, yüz binlerce emekliyi üye gösteren ve her yıl onların aylıklarından aidat kestiren derneklerin, emeklilerin konut sahibi olması imkânını kendileri sağlıyormuş gibi, göstermelerine inanmayın ve sizden aidat toplamanın peşinde olan derneklerin oyununa gelmeyin.’’