Sağlık Bakanlığı’nın, akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olan radon gazının insan sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla çalışma başlattığı bildirildi. 81 ilde yürütülen uygulama kapsamında Manisa'da da 950 hanede, dedektörlerle ev içerisindeki radon gazı miktarı iki ay boyunca ölçülecek. Toprakta bulunan ve solunum yoluyla akciğerlerde biyolojik hasara sebep olan bu gazın, radyasyon türevi olup ev, işyeri, okul gibi kapalı ortamlarda bulunduğunu belirtildi.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen radon gazının, yaşanan bölgenin toprak yapısı, evin kaçıncı katta olduğu, ne sıklıkta havalandırıldığı gibi etkenlerle, ayrıca kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterdiğini ifade etti. Binaların temelinde bulunan toprak ve kayaların oluşturduğu radon, solunum yoluyla akciğerlerde biyolojik hasara sebep olurken akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olarak gösterildiğini kaydetti. Tay, Sağlık Bakanlığı’nın insan sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemek üzere kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden 81 ilde 62 bin 320 hanede radon gazı ölçümü yapmaya hazırlandığını bildirdi. İki ay sürecek ölçümler sonunda Türkiye'nin radon haritasının çıkarılacağını aktaran Tay, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Manisa'ya gönderilen 950 dedektörün, 12 Şubat 2015 Perşembe günü itibariyle TÜİK tarafından belirlenen adreslere, görevlendirdikleri ekipler tarafından 30 gün içinde yerleştirileceğini söyledi.

Çalışma kapsamında hazırlanmış bir anket formuyla oturulan evle ilgili birtakım temel bilgilerin kaydedileceğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Tay, belirlenen hanelere dedektörün gerektiği gibi yerleştirilip korunması dışında ek bir yük getirmeyeceğini söyledi. Dedektör kaplarının aile fertlerine ve çevresine herhangi bir zararı bulunmadığını da vurgulayarak, "Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kazayla açılsa bile herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Radon dedektörü yerleştirilecek adreslerde yaşayan vatandaşlarımız, çalışma sırasında herhangi bir konuda danışmak ve yardım almak için kendilerini ziyaret eden personelimizden bilgi alabileceklerdir.” dedi.