Ankara Kızılay’da bir araya gelen '12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu' üyeleri, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti. Protesto sırasında Kenan Evren için ‘Hakkınızı helal ediyor musunuz?’ sorusuna grup üyeleri, sırtlarını dönerek karşılık verdi.

12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu üyeleri, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) hayatını kaybeden 12 Eylül darbesinin mimarı, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti.

“DARBECİNİN EL ÜSTÜNDE TAŞINMASINI REDDEDİYORUZ”

Komisyon Başkanı ve Saadet Partisi (SP) Ankara 1'inci Bölge milletvekili adayı Remzi Çayır, o dönemin cezasını, işkencesini, idamını, sürgününü yaşamış insanlar olarak bir dönemin karanlık lideri, darbecisi Kenan Evren’in devlet töreniyle defnedilmesini, demokrasiye ve insan haklarına vurulmuş bir darbe olarak gördüklerini aktardı. Çayır, şu ifadeleri kullandı: “1 milyon insanın gözaltına alındığı, 2 milyona yakın insanın fişlendiği, 300 kişinin mahpushanelerde işkence sonucu öldürüldüğü, 1 sağdan 1 soldan 50 kişinin idam edildiği, 43 kişinin, o işkencelerden ötürü intihar ettiği bir dönemden bahsediyoruz. Binlerce kişinin işinden edildiği, 100 binlerce insanın sürgüne mahkûm edildiği kapkaranlık bir dönemin mimarı Kenan Evren’i hala Devlet Başkanı sıfatıyla muamele görmesi kabul edilemez.”
Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin Evren’e verdiği ağırlaştırılmış müebbet cezasını hatırlatan Çayır, “Bunca insanın ahını nasıl yok edeceksiniz?” diye sordu. Millet iradesini, Parlamento'yu silah zoruyla kapatmış, 'kendi kararlarını yasa diye topluma dayatmış bir darbecinin' el üstünde taşınmasını reddettiklerini kaydetti.

“CENAZE İBRET-İ ALEM İÇİN ORTADA BIRAKILMALIYDI”

Evren’in, 17 yaşındaki Erdal Eren’in yaşını büyültüp idam ettiğini hatırlatan Çayır, böyle bir demokrasi anlayışı, böyle bir millet anlayışının olmayacağını söyledi. Haklarını helal etmediklerini vurgulayan Çayır, “Bu diktatörlerin, bu darbecilerin, kendisini milletin efendisi, milletin sahibi gören anlayışın, bir daha bu ülkede yeşermemesi için, darbeci zihniyetin bu ülkede bir daha yer bulmaması için, bugün aslında ibret-i alem olsun diye ortalıkta bırakılması gereken cenaze, ne yazık ki Türk ordusunun elleri üzerinde mezara taşınmak üzeredir. Biz bunu kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

Çayır daha sonra o dönemi yaşayan arkadaşlarına, ‘Er kişi niyetine, siz diktatöre, darbeciye hakkınızı helal ediyor musunuz?’ diye sordu. Bunun üzerine 12 Eylül mağduru ülkücüler, sırtlarını dönüp, haklarını helal etmediklerini söyledi.