Türkiye’nin tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek EXPO 2016 Antalya için jingle ve maskot tanıtım toplantısı yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Eker’in de hazır bulunduğu toplantıda Efe ve Ece adlı maskotları tanıtmak yerine, barkovizyondan çizgi karakterleri izletildi. Gerçek maskotlar ise toplantının yapıldığı salonun yanındaki bir odada paketlenerek gözlerden kaçırılmaya çalışıldı.

EXPO 2016 Antalya’nın ‘Jingle ve Maskot Tanıtım Toplantısı’ Belek’teki 5 yıldızlı bir otelde yapıldı. Toplantıya Bakan Mehdi Eker’in yanı sıra EXPO Yönetim Kurulu ile EXPO Konseyi üyeleri, Antalya’daki kamu kurumunun idarecileri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan kalabalık bir davetli topluluğunun yanı sıra EXPO 2016 Antalya Ajansı çalışanları katıldı. 20 dakika civarı süren tanıtım toplantısı öncesi bir konuşma yapan Mehdi Eker, Türkiye’nin tarihindeki ilk EXPO tecrübesini 2016 yılında yaşayacağını, bunun için Antalya’da büyük bir bahçe oluşturulacağını söyledi.

Botanik EXPO için Aksu ilçesinde 110 hektar büyüklüğünde bir alan oluşturulduğunu belirten Bakan Eker, alt ve üst yapı çalışları ile bitkilendirme faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

HEDEF ÜLKE SAYISI DÜŞTÜ

Bakan Eker konuşmasında EXPO 2016 Antalya için hedeflenen katılımcı ülke sayısını da revize etti. Bugüne kadar her platformda 100 ülke olarak açıklanan ülke sayısının maksimum yarısı kadar olabileceğine işaret eden bir konuşma yapan Bakan Eker, 190 ülkenin davet edildiğini açıklamasına rağmen katılacağını bildiren ülke sayısını ifade etmedi. 1851’den bu yana düzenlenen EXPO’lar içinde bugüne en katılımlısının 54 ülke ile gerçekleştirildiğini, EXPO’lara katılan ülke sayısının ortalama 33 olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Bizim hedefimiz azamiyi yakalamak. Bugüne kadar azami düzeyde katılımın gerçekleştiği bir EXPO düzenlemektir. Gayemiz bu. Bunu için çalışıyoruz.” dedi.

EXPO MASKOTLARI ECE VE EFE OLDU

Konuşmasının sonunda EXPO 2016 Antalya maskotlarının Ece ve Efe isminde iki çocuk olduğunu açıklayan Bakan Mehdi Eker, maskotları seçerken çok ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Birçok seçenek içinden Ece ve Efe üzerinde karar kıldıklarını kaydeden Bakan Eker, maskotlar seçilirken yerel kültürün uluslar arası sahaya taşınmasının hedeflendiğini belirterek şöyle konuştu: “Kendi kültürümüzü evrensel platforma taşımasına özen gösterdik. O nedenle umarım sizlerde beğenirsiniz maskotlarımızı. İsimleri de yerli. Kendileri de, figürleri de, motifleri de, giysileri de bu bölgeyle çok yakın ilişkili olmasına özen gösterdik. Zengin, tarihi ve kültürü, renkleriyle, çizgileriyle, desenleriyle, motifleriyle Anadolu yeryüzünün cennet köşelerinden birisidir. Bu maskotlarda da Anadolu’nun ve Antalya’nın, özellikle bu bölgenin özelliklerini ön plana çıkarmasına, taşımasına özen gösterdik.”

TANITILMALARI GEREKİRKEN ÇUVALA GİRDİLER

Bakan ve EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Eker’in konuşmasının ardından EXPO 2016 Antalya’nın jingle müziği ve maskotları tanıtıldı. Ancak salondakilere maskotlar yerine çizgi karakterleri izletildi. Ece ve Efe isimli maskotlar ise toplantının yapıldığı salonun yanındaki bir odada çuvala konularak gözlerden kaçırıldı. Tanıtılacağı duyurulan maskotların niçin saklandığına ilişkin bir açıklama yapılmazken, formlarının beğenilmedi ve üzerlerindeki elbiselerde sorun olduğu için tanıtılmadıkları yönünde iddialara dile getirildi.

Mehdi Eker’in konuşması da dahil 20 dakika civarı süren toplantından çıkanlar, tanıtım için yapılanan zaman ve para kaybı olduğu eleştirisinde bulundu. Bazı davetlilerin kapıdan çıkardan EXPO çalışanlarına “Bizi bunun için mi davet ettiniz." eleştirisinde bulunduğu duyuldu.