EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nın 15 bin metrekarelik bölümünde yer alacak Türkiye’nin ilk bitki heykelleri için demo çalışmalar başladı. Çiçek ve çocuk temasına uygun yapılacak 110 bitki heykel, EXPO alanında ziyaretçileriyle buluşacak.

EXPO 2016 Antalya alanına dev bitki heykelleri yapımında danışmanlık yapacak olan Kanada merkezli Mosaicultures İnternationales firması yetkilileri demo çalışmaları kapsamında, sergi alanında panda, maymun, inek ve lemur figürlü heykelleri bitkilerle şekillendiriyor.
Bitki heykellerin hangi yöntemle şekillendirildiğine ilişkin bilgi veren Mosaicultures İnternationales’ın Baş Bahçıvanı Normand Francoeur, heykel figürüne en gerçekçi görüntüyü verecek şekil ve renkteki bitkiyi seçmenin önemli olduğunu belirtti. Francoeur, “Antalya iklimine dayanacak bitkileri seçmeye özen gösteriyorum. File diyebileceğimiz bir örtü var ve bunun içi toprak ve çeşitli materyallerle istediğiniz heykel figürünü oluşturacak şekilde hazırlanmış durumda. Bizler de örneğin burada yer alan hayvan şeklindeki heykellere uygun renk ve türdeki bitkileri özenle yerleştirip, ardından makasla şekil veriyoruz. Heykellerin içinde bir sulama sistemi var. Bu otomatik sistemle heykeller her gün 5-10 dakika sulanacak.” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Oruç da bitki heykellerin yaklaşık 2 ayda şekillenmeye başladığını, istenilen görünüme ise 5 -6 aylık bir sürede ulaştığını ifade etti. Bitkilerle ilgili ön çalışmanın ardından tamamı Antalya’da üretilen ve bölgenin iklimine en uygunlarının seçildiğini söyleyen Oruç, bu anlamda bir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı.