Adana’da Lice olaylarını protesto sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki İbrahim Aras, hakkındaki soruşturma tamamlandı. Damacana ile yapılan deney ve gizli tanığın ifadeleri doğrultusunda zanlı S.A. (15) hakkında “Çocuğa yönelik kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. 7. sınıf öğrencisi Aras’ın eylemlerde sıkılan gaz fişeğinden ölmediğinin belirlenmesi üzerine 3 polis memuru hakkında ise takipsizlik kararı verildi. 15 Haziran 2014'de Hürriyet Mahallesinde Güney Kuşak Bulvarı'nda düzenlenen korsan gösteri sırasında İbrahim Aras, kafası parçalanmış halde ölü olarak bulunmuştu. Olaydan sonra Emniyet, ‘el yapımı bombanın patlaması’ sonucu ailesi ise 'gaz fişeği kapsülünün başına isabet etmesi' ile çocuğun vefat ettiğini ileri sürmüştü.

Başsavcılık, konuyla ilgili Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu ve Terör-Uyuşturucu-Teknik-Organize Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan birer olmak üzere 3 cumhuriyet savcısı görevlendirdi. 11 ay sonra küçük çocuğu öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan S.A. hakkında Adana 8.Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

İddianamede ölüm “Ölüm ateşli silah yaralanmasına bağlı, kafatası ve yüz kemik kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu” meydana geldiği vurgulandı. Kamuoyunda günlerce tartışılan olaya ilişkin mobese ve güvenlik kamera görüntüleri izlendi. Ancak vurulma anının kayıtlarda bulunmadığı kaydedildi. Kesin ölüm nedenin tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'ndan 'güvenlik kuvvetlerinin kullandığı ses ve gaz fişeğinin yanı sıra domdom kurşunu, molotof kokteyl gibi ateşli silahların hangisinin veya hangilerinin böyle bir ölüm olayını meydana getireceği' konusunda görüş istendi. Ayrıca gaz fişeği ya da olay sırasında polislerin kullandığı silahlarla öldürülüp öldürülmediği iddialarının tespiti için bilimsel deneyle kafatası sertliğine yakın cisim olan damacanaya sembolik atış yapıldı.

Atışlarda damacananın çatladığı tamamen parçalanmadığı saptandı. Bu veriye göre Aras'ın polislerin sıktığı gaz fişeğinden ölmediği öne sürüldü. 16 Temmuz 2014'de alınan ilk ifadesi alınan gizli tanık, İbrahim Aras'ın öldürülmesi sırasında olay yerinde sadece sanık S.A.'nın av tüfeği ile geldiğini gördüğünü dile getirdi. Gizli tanık, 12 Mart 2015'de ise "S.A.'yı elinde av tüfeği ile olay yerinde gördüm. Onun dışında kimsenin elinde uzun namlulu tüfek ve av tüfeği yoktu. İbrahim ile S.A. arasında 2-3 metre vardı. İbrahim yere düşerken başından kanlar aktığı sırada S.A. yanından hızlı bir şekilde uzaklaştı. Herkes bu olayı S.A.'nın gerçekleştirdiğini biliyor. Korkudan konuşmayıp, ifade vermiyor." şeklinde ifade verdi.

İddianamede, bilimsel veriler ve gizli tanığın ifadeleri üzerine Aras'ın S.A.'nın tüfekle öldürdüğünün tespit edildiği öne sürülerek, "Olay tarihinde suça sürüklenen çocuk S.A.'nın elinde gösterilerde kullanmak üzere bulundurduğu ve içinde domdom kurşunu tarif edilen mermi barındıran av tüfeği ile yakın mesafeden tespit edilemeyen bir nedenle İbrahim Aras'a ateş edip onu vurmak suretiyle üzerine atılı suçu işlediği tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır." değerlendirmesi yapıldı.


Savcı, tutuklu S.A.'nın yaşının küçük olması nedeniyle yaş indiriminden faydalandırılmasını da talep etti. Zanlının gerçek yaşının 15 olması halinde mahkemenin vereceği ceza en fazla 15 yıl olacak. Şüpheli polis memurları .M.E., F.S. ve L.Ü. hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. İddianamede, katil zanlısı S.A.'nın daha önce işlediği suçlara da dikkat çekildi. S.A. ise sorguda suçlamayı kabul etmedi. Dayısı ve arkadaşlarıyla olay günü gösteriyi izlediklerini anlatan S.A., şunları söyledi: "İbrahim'i önceden tanımıyordum. 25-30 metre kadar bizim önümüzdeydi. Yanında 8-10 maskeli vardı. Ellerinde taş vardı. Tüfek, patlayıcı madde görmedim. Bunların 25-30 metre uzağında da polisler vardı. Polisler tüfeklerle durmadan bomba kapsülleri sıkıyorlardı. Birden bir bağrışma sesi geldi. O tarafa döndük. İbrahim'in kafasının parçalanmış olarak gördü. Yanındakiler polise taş attıktan sonra dağıldı. Olay esnasında benim elimde tüfek bulunmamaktaydı. Ben zaten yaşım gereği tüfeği kullanamam. Suç işlemedim.”