Diyarbakır’dan Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen 250 kişilik Ezidi grubu geri gönderildi.

IŞİD’in saldırısı sonucu yaşadıkları Irak’ın Şengal bölgesini terk ederek Türkiye’ye sığınan Ezidiler, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki kamplara yerleştirildi. Bir yıldan bu yana kamplara gelen Ezidiler, seslerini duyurabilmek amacıyla Diyarbakır’dan Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır ili Edirne’ye doğru yola çıktı. 250 civarında kişinin olduğu 5 otobüs, yaklaşık 25 saatlik bir yolculuğun ardından Kapıkule Sınır Kapısı yoluna girdi.

Otobüsler sınıra 5 kilometre mesafede Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durduruldu. Aralarında kadın ve çocukların olduğu Ezidiler araçlardan indirildi. Uluslararası yolun kenarında bir araya getirilen grubun etrafını jandarma sardı. Dağılmasına ve eylem yapılmasına müsaade edilmeyen Ezidilerin geri dönmesi için ikna girişimleri başlatıldı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan bölgeye gelerek grubun temsilcileriyle bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından grubun yanından ayrılan Şahin, Ezidilerin ikna edilerek bu gece geri gönderileceğini söyledi. Valinin ayrılmasından sonra emniyetten takviye ekipler bölgeye sevk edildi. Son hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte güvenlik güçleri harekete geçti. Grubun etrafındaki çemberi daraltan jandarma, şahıslardan geldikleri araçlara binmesini istedi.

Grup üyeleriyle güvenlik güçleri arasında zaman zaman tansiyon yükseldi. Bir süre direnen Ezidiler, yaklaşık 6 saat sonra otobüslere bindirilerek geri gönderildi. Otobüsler polis ve jandarma ekipleri eşliğinde İstanbul istikametine yönlendirildi.