Irak’ın Şengal şehrinden IŞİD terör örgütünden kaçarak Batman ve çevre illere gelen Ezidiler, yaşadıklarını anlatırken göz yaşlarını tutamıyor.
Batman Belediyesi tarafından Beşiri ilçesi Uğulca köyünde kurulan çadır kentte yerleştirilen bin 200 Ezidi, zorlu şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Ezidiler, ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı çok sayıda yakınlarını kaybettiklerini ve yaşadıklarından dolayı üzgün olduklarını anlatıyor. Türkçe bilmeyen ve yaşadıklarını Kürtçe olarak Cihan muhabirine anlatan Ezidiler, IŞİD terör örgütü tarafından gözlerinin önünde yakınlarının öldürüldüğünü anlatırken göz yaşlarını tutamayıp ağlıyor. Şengal’den gelen 15 köyün Ezidileri, belediyenin sunduğu imkanlarla yaşam mücadelesi verip, vatanlarına dönme hayali ile yaşıyor.

Batman Belediyesi tarafından sağlık, gıda, giyim, ısınma, eğitim ve birçok ihtiyaçları karşılanan Ezidiler, sunulan hizmetten dolayı Türkiye’ye teşekkür ettiklerini dile getiriyor. Her insan gibi kendi ülkelerinde özgür ve savaşsız bir ortamda yaşamak istediklerini ifade eden Ezidiler, çektikleri vatan hasretinin son bulmasını hayal ediyor.

Yaşananlardan dolayı uzmanlar tarafından psikolojik destek de alan Ezidiler, bundan sonraki hayatlarında rahat yaşamak istiyorlar. Hem Batman’dan hem de kendi ülkelerinden gelen öğretmenler tarafından kendi müfredatları doğrultusunda eğitim gören Ezidi öğrenciler, okul yaşamlarını zor da olsa sürdürüyor. Çocuklar, boş zamanlarını kendileri için yapılan oyun parklarında oynayarak vakit geçirip çocukluklarını yaşıyor. Yüksek kesime kurulan 192 çadırda yaşayan Ezidi misafirler, soğuk havalarda elektrikli soba ve odun sobası yakarak ısınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Aralarında hasta kadın ve çocukların da bulunduğu Ezidiler, Batman’daki doktorlar tarafından haftada 3 gün sağlık taramasından geçiyorlar. Belediyenin yanı sıra çadır kentte yaşayan Ezidiler’e hayırsever vatandaşlar da kendi imkanları dahilinde destekte bulunuyor.

"ALLAH, HESABINI SORSUN, BUNUN İÇİN HER GÜN DUA EDİYORUZ"

Terör örgütü IŞİD’in saldırıları sırasında evlerini terk ettiklerini belirten Sose Derman ismindeki 67 yaşındaki kadın, “O günler hala gözümün önünde, yaşadıklarımızı unutmak istiyoruz. Ben torunlarımı bomba dumanları arasından kaçırarak dağa kaçtım. Çok sayıda komşumuzu kaybettik. Herkes kendi canının derdine düşmüştü. Caniler bizi yuvamızdan, yurdumuzdan ettiler. Allah, bunun hesabını sorsun. Bunun için her gün dua ediyoruz.” diye konuştu.

Burada kendilerine sunulan hizmetlerin iyi olduğunu dile getiren yaşlı kadın, Türkiye’nin bu misafirperverliğini hayatları boyunca unutmayacaklarını anlattı.