Bursa’da otomotiv devleri Renault ve TOFAŞ’ta işçilerin zam isyanı sürüyor. Fabrikalar tatil edilmesine rağmen fabrika önünden ayrılmayan işçiler, ilginç gösterilerle haklarını aramaya devam ediyor. Reanult işçileri, fabrika önünde davul zurna ile halaylar çekerken, TOFAŞ işçileri ise ayakkabılarını göstererek kararlılıklarını ifade etti.
Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bosch fabrikasında toplu sözleşmede verilen yüzde 60 zammın kendileri içinde uygulanması amacıyla önceki gece Renault’ta başlayan çalışmama eylemi diğer otomobil fabrikalarına da sıçradı. Dün akşam saatlerinde TOFAŞ’ta da işçiler çalışmayarak eylem başlattı. Günde bin 200 araç üreten Renault, fabrikayı 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar tatil ettiğini açıkladı. TOFAŞ’ta üretime başlangıç tarihini belirtmeden fabrikayı akşam saatlerinde tatil etti.
TOFAŞ İŞÇİLERİNDEN AYAKKABILI İLGİNÇ EYLEM
Fabrikaların önünden ayrılmayan Renault işçileri, haklarının verilmesini istiyor. Reanult işçileri, fabrika önüne kurdukları küçük çadırlarda semaver çayı yapıp çekirdek çıtlatıyor. Davul zurna eşliğinde halaylar çeken işçiler, kararlılıklarını ifade ediyor. TOFAŞ fabrikasında ise yaklaşık 3 bin işçi eylemini sürdürüyor. Fabrika içinde bulunan yaklaşık 700 kişi ile dışarıdaki işçiler, karşılıklı tezahüratlar yaparak birbirlerine destek veriyor. İşçilerin ayakkabılarını çıkartarak ellerine alıp havaya kaldırarak gerçekleştirdikleri ilginç gösteri dikkat çekti.
“FABRİKA TATİL EDİLDİ AMA BİZ BURADA SONUNA KADAR DİRENEĞİZ”
Renault işçilerinden Mustafa Yanmaz, kendilerine haksızlık yapıldığını ve buna karşı olduklarını belirtti. Arkadaşlarının 48 saattir içeride, kendilerinin de dışarıda beklediklerini dile getiren Yanmaz, şöyle konuştu: “Yıllardır bize uygulanan bu zulme karşıyız. Şuan içeride üretim yok. Pazartesiye kadar üretim olmayacak denildi ama biz burada direniyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Hakkımızı almadan bir yere gitmeyeceğiz. Burada hakkı davamızı, eşimiz, çoluğumuz çocuğumuz için, rızkımız için direniyoruz. Kimse dönmüyor. Arkadaşlarımız içerde, çoraplarımız, donumuz atletimizle desteğe hazırız. Biz burada kalıp kazanacağız.”
HAL ESNAFINDAN TOFAŞ İŞÇİLERİNE DESTEK
TOFAŞ işçilerinden Mehmet Altın ise durumun çıkmaza girdiğini ancak asla geri adım atmayacaklarını söyledi. Altın, “Artık arkadaşlarımız böyle davranıyor, onları satmayacağız. Diğer arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Biz dün saat 4’ten beri buradayız. Burada şuan iki vardiya var, içeride de B vardiyası var, yaklaşık 500 kişi. Fabrika üretimi durdurdu ama biz bu şekilde devam edeceğiz. Yönetim bize bir açıklama yapana kadar devam edeceğiz. Yeme ihtiyaçlarımızı da karşılayan yok, hal esnafı ücretsiz bir şeyler gönderdi, siyasiler gönderiyor, öyle idare ediyoruz.”