Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosunda 30 yıl görev yapan imam Hasan Çalışan, Facebook’taki “Biz 10 yılda 7 sülalesini devlet imkânları ile zengin edenlerden değil, bir ömür her şeyi feda edenlerin yanındayız” şeklinde paylaşımları sebebiyle emeklilik hakkı elinden alınarak 28 Nisan 2015 tarihinde görevinden ihraç edilmişti. İmam Çalışan, Kastamonu İdare Mahkemesi kararıyla mesleğine tekrar dönüş yaptı.

18 yıldır görev yaptığı Ilgaz Merkez Yukarı Mahalle Cami'ndeki görevinden 28 Nisan 2015 tarihinde uzaklaştırılan Hasan Çalışan, Kastamonu İdare Mahkemesi kararıyla tekrar görevine dönüş yaptı. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığının Hasan Çalışan'la ilgili verilen karara karşı Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz reddedildi.

Hasan Çalışan göreve döndüğünü sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı şu paylaşımla duyurdu. “Değerli dostlarım! 28.04.2015 tarihinde ayrılmak zorunda kaldığım kutsal görevime 17.08.2015 tarihinde mahkeme kararıyla döndüm. Bu sıkıntılı dönemimde beni yalnız bırakmayan; can dostlarıma, sendikam Türk Diyanet Vakıf Sen yetkililerine, aile efradıma teşekkürlerimi sunar bana ve sevdiklerime bu sıkıntıyı yaşatanları da Rabbime havale ederim. ‘Bizler muhabbet fedâileriyiz hûsumete vaktiniz yoktur’” ifadelerini kullandı.

Çalışan, meslekten ihraç edildikten sonra Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti. “30 yılı aşkın bir dönemdir bu kutsal görevi yapmaktayım. Bu zaman içerisinde hiçbir ceza almadım. Görevimi layık bir şekilde yapmaya çalıştım. Mahalli seçimlerden sonra Facebook sayfamdaki paylaşımlarımdan dolayı soruşturma geçirdim. Ve soruşturmamın sonucunda da Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki görevimden ihraç edildim. Yazı gelmeden bir hafta önce ben hakkım olan emeklilik talep dilekçesini vererek emekli olmak istedim. Bu yazı bana bir hafta sonra tebliğ edildi ve emeklilik dilekçem de geri çevrildi. Şu anda mağdur durumdayım. Hem emeklilik hakkım elimden alındı hem de bu kutsal görevimden ihraç edildim.

"MİLYONLARCA KİŞİNİN YAPTIĞI GİBİ PAYLAŞIMLARDA BULUNDUM"

Müfettişler bana Facebook sayfam üzerindeki paylaşımlarından dolayı olduğunu söylediler. Fakat bu paylaşımların hiçbiri bana ait değil. Başkalarının sözlerinden ya da yazarların sözlerinden beğendiğim sözlerdir. Bunları paylaştım. Milyonlarca kişinin yaptığı gibi ben de paylaşımlarda bulundum. Bunun dışında yaptığım hiçbir suç yok. Hiçbir siyasi partiye üye değilim, hiçbir siyasi tarafım da yok. Yaklaşık 25 yıldır bu ilçede görev yapmaktayım. Ben ilçem tarafından, cemaatim tarafından sevildiğimi biliyorum. Ama bu sıkıntılı dönemde böyle bir şey yaşadık başımıza geldi. Şu zamanda herkesin başına geldiği sıkıntılı günler atlatıyoruz. İnşallah geçecek. Yaptığım paylaşımlardan bazıları ise 'biz on yılda yedi sülalesini devlet imkanları ile zengin edenlerden değil bir ömür her şeyi feda edenlerin yanındayız' bu tip paylaşımlar. Bunlarda benim görüşüme göre hiçbir art niyet yok."

"GEÇİMİMİ TEMİN ETMEK İÇİN ÇARESİNE BAKACAĞIM"

Devletin vermiş olduğu maaşın bir kısmını geri aldığını dile getiren Çalışan, "Geçimimi temin etmek için başka bir yola, çaresine bakacağım, İdare Mahkemesi'ne belgelerimizi verdik. Avukatımız vasıtası ile inşallah hayırlı bir neticenin çıkacağını tahmin ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.