ABD, Kanada, Meksika ve Finlandiya’da büyük ilgi gören Facing Mars (Mars’a Yolculuk) Sergisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK işbirliğinde Türkiye’ye geldi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) kasım ayı sonuna kadar gösterimde kalacak gezici sergide 100 yıllık Mars tecrübesini vatandaşlar bizzat test edilebiliyor.

Kanada’da bulunan Ontario Bilim Merkezi tarafından geliştirilen ve dünyaca ünlenen sergi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile TÜBİTAK Bilim Merkezleri Müdürü Bekir Çengelci tarafından ziyarete açıldı. Açılışın ardından sergiyi gezen, istasyonlarda Mars tecrübesini yaşayan Başkan Altepe, Astronom Bülent Yaşarsoy’dan etkinliğin detayları hakkında bilgiler aldı. Altepe, Facing Mars ile Bursalıların Mars’a yolculuk yapabildiğini ifade etti. 100 yıllık uzay tecrübesini ziyaretçilerin önüne seren etkinliğin duyu organlarıyla Mars’a yolculuk yapabilme imkanı tanıdığını, tecrübelerin tümünün test edilmesinin mümkün olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Mars’la yüz yüze sergisi, gezegeni resmen ayağınıza getiriyor. Onlarca yıldır Mars’la ilgili yapılan tüm çalışmaların bilgi ve bulguları burada ziyaretçilerle buluşuyor. Sergiye gelenler, 28 ayrı düzenek sayesinde bilgi almış ve uzay tecrübesini astronot haliyle yaşamış oluyor. Oradaki ortam, hayat şartları, yolculukta insanın başına gelenler. Bunların hepsi, deneylerle anlatılıyor." dedi.

TÜBİTAK Bilim Merkezleri Müdürü Bekir Çengelci ise Türkiye’de ilk kez Bursa’da açılan serginin hayırlı olmasını diledi. Facing Mars’ın bilim merkezlerinin ruhuna uygun şekilde interaktif olarak dizayn edildiğini vurgulayan Çengelci, "Bursa’da şu anda uzay ve havacılık teması üzerine Türkiye’nin ilk bilim merkezi kuruluyor. Bu da giriş mahiyetinde bir sergi… Desteği nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bursa halkına ve ülkemize hayırlı olsun." diye konuştu.