Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde önemli izler bırakan 26 faili meçhul olayın üzerindeki sis perdeleri, yıllar geçmesine rağmen hala aralanmayı bekliyor. Faili meçhullerle ilgili hazırlanan dosyalar, tozlu raflarda beklerken, kimilerinin üzeri de kapatıldı. Olayları kim yada kimlerin gerçekleştirdiği sır olarak kalırken, fail diye yakalananlar ise hapishanelerden kaçırılarak, kayıplara karıştı.

İşte yakın siyasi tarihe damga vuran 26 siyasi cinayet;

2 Nisan 1948 - Sabahattin Ali (Yazar- Şair); Bulgaristan sınırında katledildi. Yazılarından dolayı hapis yatan Ali'yi, kaçarken Bulgaristan sınırında, kaçakçı Ali Ertekin öldürdü. Cesedi 2 Nisan 1948'de bulundu.

2 Ekim 1975 - Hüseyin Daniş Tunalıgil; Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi olarak görev yaptığı Viyana'da Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları'na mensup üç militan tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi.

17 Nisan 1978 - Hamit Fendoğlu (Malatya Belediye Başkanı); Tarihinde kendisine posta yoluyla gönderilen bombalı bir paketin elinde patlaması sonucu, gelini ve iki torunuyla birlikte Malatya'da hayatını kaybetti. Olaydan sonra Malatya'da çok büyük gerginlikler yaşandı. 18 Nisan 1978 Salı günü sabahın erken saatlerinden itibaren kente, komşu il ve ilçelerden, köylerden akın akın insan gelmeye başladı.

24 Mart 1978 - Savcı Doğan Öz öldürüldü.

1 Şubat 1979- Abdi ipekçi; İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü. Mehmet Ali Ağca, İpekçi suikastinden idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevlerinden biri olan Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı.

28 Eylül 1979 - Cevat Yurdakul (Emniyet Müdürü); Adana Emniyet Müdürü Yurdakul, göreve giderken otomobili tarandı.

19 Temmuz 1980 - Nihat Erim (Eski Başbakan); İstanbul Dragos'taki evinin yakınında suikaste uğradı.

22 Temmuz 1980 - Kemal Türkler (Sendikacı); DİSK Başkanı Kemal Türkler evinin önünde öldürüldü. İnfaz emrini Türkeş'in verdiği iddia edildi. Türkeş, 4 yıl 6 ay ceza aldı. Türkler'in cenazesine yüz binler katıldı. İşçiler, Edirne'den Van'a kadar üretimi bırakarak saygı duruşunda bulundu.

31 Ocak 1990 - Muammer Aksoy; Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.

7 Mart 1990 - Çetin Emeç (Gazeteci); Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü olan Çetin Emeç, şoförü Sinan Ercan'la beraber öldürüldü. 2000 yılında yakalanan İrfan Çağrıcı ve 4 arkadaşına idam cezası verildi. Sanıkların bu cezaları daha sonra müebbete çevrildi.

18 Aralık 1990 - Ferdi Tamer; MİT'te uzun yıllar çalışan ve önemli görevlerde bulunan Ferdi Tamer, silahlı saldırı sonucu şehit edildi.

20 Eylül 1992 - Musa Anter (Yazar) Kürt yazar ve şair Musa Anter, Diyarbakır'da faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Cinayete adı karışan Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy için yakalama emri çıkarıldı. JİTEM'ci ve PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan cinayeti itiraf etti.

24 Ocak 1993 - Uğur Mumcu (Gazeteci); Cumhuriyet Gazetesi yazarı olan Uğur Mumcu, Ankara'daki evinin önünde, aracına konan bombanın patlamasıyla hayatını kaybetti. Olay yerindeki delillerin süpürülüp atılması tartışma yarattı.

5 Şubat 1993 - Adnan Kahveci; ANAP İstanbul Milletvekili, eski Maliye Bakanı Adnan Kahveci, ailesi ile Bolu-Gerede’de şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

27 Şubat 1993 - Eşref Bitlis; Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, şüpheli bir uçak kazasında şehit oldu.

17 Nisan 1993 - Turgut Özal; 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 20 yıl sonra yapılan otopsi sonucunda ölüm sebebi tespit edilemedi.

2 Temmuz 1993 - Sivas’ta Pir Sultan etkinliklerine katılan Aziz Nesin ile bir grup aydın ve sanatçının kaldığı Madımak Oteli ateşe verildi, 37 kişi katledildi.

22 Ekim 1993 - Bahtiyar Aydın; Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde silahlı saldırı sonucu şehit oldu.

4 Kasım 1993 - Cem Ersever-JİTEM’in kilit isimlerinden olduğu belirtilen Cem Ersever öldürüldü.

3 Şubat 1994 - Kazım Çillioğlu; Jandarma Bölge Komutanı Albay Kazım Çillioğlu, kafasına tek el ateş edilmiş şekilde ölü bulundu.

30 Aralık 1994 - Onat Kutlar (Yazar); Sinema eleştirmeni ve yazar Taksim'deki Marmara Oteli'nin kafesinde patlayan bombayla ağır yaralandı ve 11 Ocak 1995'te hayatını kaybetti.

12 Ağustos 1995 - Rıdvan Özden; Türk albay, eski Mardin Jandarma Alay Komutanı. PKK ile girdiği bir çatışmada alnından vurularak hayatını kaybettiği açıklandı. Cenazesi otopsi yapılmadan toprağa verildi.

24 Ocak 2001 - Gaffar Okkan: Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makâmından Valilik Binası'na makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflâtun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi. Emniyet Müdürü'nün öldürülmesine tepki gösteren Diyarbakır halkı, cenazenin olduğu gün kepenk kapattı ve şehrin sokaklarında protesto yürüyüşü yaptı. Hatta o günün gecesi Diyarbakır'da doğan bütün çocuklara Gaffar Okkan ismi verildi.

18 Aralık 2002 - Necip Hablemitoğlu (Türk tarihçi, yazar); Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

19 Ocak 2007 - Hrant Dink; 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15:00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetti

25 Mart 2009 - Muhsin Yazıcıoğlu; Türk siyasetçi. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı, 19., 20., ve 23. dönem TBMM Sivas milletvekili ve Büyük Birlik Partisi'nin kurucusu. Muhsin Yazıcıoğlu, 25 Mart 2009 günü bir helikopter kazasında yaşamını yitirdi.