1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet ile ilgili davanın görülmesine devam edildi. Tanık olarak ifade veren Milli İstihbarat Teşkilatı eski Güvenlik Daire Başkanı Mehmet Eymür, Tarık Ümit’in kendisine aktardıklarını mahkeme huzurunda anlattı. Eymür, Tarık Ümit’in faili meçhul cinayetleri ile ilgili listenin ilk olarak 29 kişiden oluştuğu, daha sonra bu listenin 54 kişiye çıktığını aktardığını söyledi

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan ve sanık avukatları katıldı. Hakkında çağrı kağıdı bulunan sanık Mehmet Ağar ise sağlık raporu sunarak duruşmaya katılmadı. Duruşmada dönemin MİT eski Güvenlik Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün tanık olarak ifadesine başvuruldu.

Eymür, 1965’de MİT’e girdiğini daha sonra farklı sebeplerden dolayı ayrıldığını, 1994’te ise Güvenlik Daire Başkanı olarak tekrar MİT’te göreve başladığını söyledi. 1994’te irtibatı olduğu Tarik Ümit ile görüştüğünü belirten Eymür, Tarık Ümit’in emniyet ve jandarma ile de çalıştığını kaydetti.

'LİSTE 54 KİŞİLİK OLDU'

İlk başta Tarık Ümit’ten 29 kişilik bir liste aldıklarını belirten Eymür, "Bazılarını Tarık Ümit doğrudan doğruya kendisinin yaptığını söyledi. 14 Temmuz 1994’te yaptığımız görüşmede verdiği listedir. Tarık Ümit’in söylediğine göre hazırlayanlar arasından Mehmet Ağar, İbrahim Şahin de var. Daha önce saydıklarıma ilaveten liste 54 kişilik oldu. 54 kişilik listede Mehmet Ali Brand da vardı. Tarık Ümit, Savaş Buldan ve Hacı Karay infazını bizzat kendisinin yaptığını söyledi." dedi.

'TOSUNCUKLARI BURADAN KAÇIRACAĞIZ'

Tarık Ümit ile MİT’in yapmış olduğu görüşme raporlarının bir kısmının yok edildiği bilgisini veren Eymür, "Bayram arifesinde Tarık Ümit kayboldu. Arabası bulundu. Öldü diye düşünmek lazım. Tarık Ümit’in kaybolması ile ilgili görüştüğüm Mehmet Ağar, 'tosuncukları buradan kaçıracağız.' dedi. Tarık Ümit çok düzgün bir adam değildi. Bizim elemanımız, bizim şerefimiz. Kurtarmaya çalıştık. MİT’in içinde de bu olayları kapamak isteyenler oldu." şeklinde konuştu.

'EĞER KİRLİLİĞİ ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORSANIZ TEMİZ KİŞİLERLE BUNU YAPAMAZSINIZ'

Tarık Ümit’in nasıl birisi olduğu sorusuna ise Eymür şu şekilde cevap verdi: "Tarık Ümit çok makul bir vatandaş değildi. Eğer kirliliği ortaya çıkarmak istiyorsanız temiz kişilerle bunu yapamazsınız. Biraz çok konuşan biridir. İyi bir haber elemanıydı."

'DEVLET ADINA YAPTIĞINI SÖYLEMİŞTİ'

"Tarık Ümit bunları size anlattığında niye adli makamlara niye başvurmadınız?" sorusuna ise Eymür, "Devlet adına yaptığını söylemişti." şeklinde cevap verdi.

Katılan ve sanık avukatlarının taleplerini değerlendiren mahkeme, tutuklama taleplerinin reddine karar verdi. Mehmet Ağar’ın SEGBİS ile ifadesinin alınması için talimat yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.