Erzurum’da kış ayının yaklaşmasıyla birlikte dar gelirli vatandaşların ısınmak için satın aldığı kurutulmuş büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresi (tezek) görücüye çıktı.

Enflasyondan etkilenen tezek fiyatları geçen yıla göre yüzde 15 artış meydana geldi.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte Erzurum'da hava sıcaklıkları hissedilir ölçüde düşmeye başladı. Şehrin genelinde ısınma amaçlı olarak doğalgaz tüketiliyor. Gecekondu semtlerinde ve köylerde ise vatandaşlar ısınmak için tezek ya da kömür yakarak ısınma ihtiyacını karşılıyor. Kışın yaklaşmasıyla birlikte besiciler ve köylüler tezek satışına başladı.

Tezek satıcıları fiyatların düşük olduğunu iddia ederken, dar gelirliler ise fiyatların geçen yıla göre yüksek olmasından şikayetçi. Büyükbaş hayvan beseciliği yapan Murat Aktaş, hayvanlarının dışkısını yazın kurutup sonbaharda sattığını ifade etti. Aktaş, bir ton büyükbaş hayvan tezeğin 450, küçükbaş tezeğinin ise 700 TL'den satıldığını anlattı. Tezek, satışlarında önceki yıllara göre düşüş yaşandığına vurgu yapan Aktaş, bunun nedeninin ise köyden kente göçün yüksek olması ve sosyal yardımlaşma dayanışma vakıf fonlarından dağıtılan ücretsiz kömür olduğunu ileri sürdü.

Tezeğin kömür ve oduna göre daha çabuk tutuştuğunun ancak çabuk söndüğünün altını da çizen Murat Aktaş, "Tezek fakir yakıtı. 5 kişilik bir aile ortalama 3 ton tezek ve bu tezeği tutuşturmak için çıra vazifesi gören 500 kilogram yabani diken olan geven tüketmekte. Geveni kırsalda kendi imkanları ile toplayan köylü ve dar gelirli vatandaş buna para vermemekte. Ucuz yakıt olan tezek kışın ısınma ve yemek pişirme amaçlı kulanıldığı için ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlar için ideal bir yakıt.Eylül ayının ortalarından itibaren 50 ton tezek sattım. Kar düşene kadar da satışlarımız devam eder." diye konuştu.

BURNUMUZUN DİBİNDEN GEÇİYOR AMA KULLANAMIYORUZ

Şehrin varoş semtlerinden Maksutefendi mahallesinde yaşayan ve hamallık yaparak geçimini temen ettiğini belirten 8 çocuk babası M.B. ise "Kömür çok pahalı. Doğalgaz burnumuzun dibinden geçiyor ama mahallemize bağlanmadı. Mecburen biz de ucuz olduğu için tezek kullanıyoruz. Tabi biraz daha ekonomik durumu iyi olanlar büyükbaş hayvaen tezeği yerine kalori değeri yüksek olan küçükbaş hayvan tezeği yakmayı tercih ediyor. Ben 3 taksitle 4 buçuk ton tezek satın aldım. Tezek yakmanın kötü tarafı külü çok fazla." ifadeleri kullandı.