Uzun yıllar diplomat olarak yurtdışında görev yapan CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'psikolojik saplantılarının' olduğunu savundu. Yurtdışındaki Türk okulların kapatılmak istenmesine tepki gösteren Loğoğlu, “Bu okullar o ülkelerin yasalarına göre açılmış okullardır. Bu, doğrudan doğruya o ülkelerin içişlerine karışmaktır” dedi. Loğoğlu, “Cumhurbaşkanı'mızın maalesef saplantıları var. Şimdi tutturdu cemaat, tutturdu paralel yapı. Bu davranışlar bir psikolojik saplantının ürünü.” diye konuştu.

Bir dönem Washington Büyükelçisi olan CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışındaki Türk okullarını kapatma girişimlerinde bulunmasına tepki gösterdi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Loğoğlu, Erdoğan’ın son Arnavutluk ziyaretinde gündeme getirdiği ancak yurda dönünce Arnavut yetkililer tarafından okulların kapatılmayacağı yönündeki beyanları için şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı şeyler karşılığında, -o şekilde tabir edildiği için- ‘cemaat okullarının’ kapatılması yolundaki talebi bir defa böyle bir diplomatik teamül yok. Diplomaside böyle bir şey olmaz. Daha vahim olan ise bu doğrudan doğruya o ülkelerin içişlerine karışmaktır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın uluslararası hukuka saygılı olması lazım. Çünkü, bu okullar o ülkelerin yasalarına göre, o ülkelerin mevzuatına göre açılmış okullardır. Açılmasına karar veren o ülkelerin yetkilileridir, kapatılmasına da onlar karar verir.”

EN GÜZEL CEVABI ARNAVUT MİLLETVEKİLİ VERDİ

Bu davranışın uluslararası hukukta yerinin olmadığını vurgulayan Loğoğlu, bu yöndeki ısrarın Türkiye’nin itibarına zarar verdiğini savundu. Tecrübeli diplomat Loğoğlu, “Yapılan bazı onarımlar, inşa edilen yeni camiler karşılığında sanki rüşvet verip onun karşılığında bir şey istermiş gibi Türkiye’yi böyle bir duruma sokmak alabildiğine yanlış bir husus. Yanlış bir hareket. Bu konuda en iyi cevabı Arnavutluk Meclisi’nde konuşan milletvekili verdi.” dedi.

İktidar'daki Sosyalist Parti'nin Tiran Milletvekili Ben Blushi, ziyaretin hemen akabinde Meclis Toplantısı'nda konuyu gündeme getirmiş ve hükümetten Erdoğan'ın talebini reddetmesini istemişti. "Arnavutluk, Türkiye'nin bir bölgesi değildir." diyen Blushi, "Terör örgütleri BM Güvenlik Konseyi kararıyla ilan edilir. Hiçbir ülkenin Cumhurbaşkanı başka bir ülkeye gidip de böyle bir şey isteyemez." şeklinde konuşmuştu.

BU DAVRANIŞLAR PSİKOLOJİK SAPLANTININ ÜRÜNÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışı gezilerinde o ülkelerde bulunan Türk okulların kapatılmasını istemesinin temelinde bir saplantının olduğunu ifade eden Loğoğlu, kabul görmeyeceğini bile bile bu yöndeki talebin iletilmesinin doğru olmadığını kaydetti. Loğoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu bir saplantı. Cumhurbaşkanı'mızın maalesef saplantıları var. Bunun en büyük örneği Esad örneğidir. Suriye ile ne alıp veremediğimiz var? Ama kaç senedir o ülke kana bulandı. ‘İlla Esad gidecek’ deniyor. Hala bu konuda ısrarlı. Şimdi tutturdu cemaat, tutturdu paralel yapı. Dolayısıyla bu biraz da kişisel, psikolojik. Niye yapıyor? Bunun için yapıyor. Makul bir sebebi olamaz. Bunun Türkiye’nin çıkarları bakımından anlaşılabilir bir sebebi de olamaz. Bu davranışlar bir psikolojik saplantının ürünü.”