Fatih Üniversitesi, 2015-2016 eğitim ve öğretim dönemini törenle açtı. Keman dinletisi ile başlayan tören öğretim üyeleri ve öğrencilerden ilgi gördü.

Üniversitenin 20. senesinin de kutlandığı törende Rektör Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eğitimin ve sosyalleşmenin öneminden söz etti. Bu anlamda öğretim üyelerinin ve kulüplerin ellerinden geleni yaptığını vurgulayan Tekalan, öğrencilere de “Okul döneminde bir yandan kendi alanınızda ilerleyin ve eğitiminizi layığı ile alın bir yandan da kulüplere katılın ve sosyalleşin.” tembihinde bulundu.

Fatih Üniversitesi’nde 120 ülkeden pek çok öğrencinin öğrenim gördüğüne temas eden Tekalan, şunları dile getirdi:


“Ayrı kültürden ve bölgelerden gelen gençler mutlaka buluşmalı, birbirlerini tanımalı. Böyle ilerleme elde edebiliriz. Devlet görevi görelim veya şirket açalım yine de dünyanın 120 ülkesinden arkadaşımız olacak, bu gayet olumlu. Şunu da hatırlatmalıyım 4-5 senede eğitimler, kurslar, aktiviteler ve kulüpler ile ilgilenenler; kariyer birimi ve danışmanları ile irtibat içinde olanlar, okulu bitirirken istihdam sorunu ile karşı karşıya kalmayacaktır.”

Tekalan, öğrencilerin dünyanın ve ülkenin sorunlarına eğilmeleri gerektiğini belirtti.


Önemli olay ve durumlarda akademik camiadan fikir alınması gerektiğini savunan Tekalan, şöyle devam etti:

“Mekke’de geçenlerde bir facia oldu. Bu facia üniversitelerin de problemi. Burada üniversitelerden niye yararlanılmaz? Ayrı dallardan deneyimli isimler ile bir araya gelinemez mi? Mimarlar, mühendisler, sosyologlar gibi. Tedbirler ele alınabilir mi, alınabilir. Öte yandan Birleşmiş Milletler toplantılarını görüyoruz. Toplantılarda mülteci problemlerinden söz ediliyor. Şu an büyüklerin, karar vericilerin olduğu ortamda, büyük problemler görüşülürken üniversitelerin raporu ele alınsa bir yerlere varılamaz mı?”

Fatih Üniversitesi Rektörü, gençleri dünyaya duyarlı olmaya; evvela kendi ülkelerine ve evlerine de önem vermeye davet etti ve Einstein’den örnek verdi:

“Einstein, asistanları ile kıra gidiyor. Araştırmalar yapıyorlar ardından istirahata çekiliyorlar. Gece uyuyorlar. Einstein, sabaha karşı asistanlardan birini uyandırıyor ve ‘gözlemlerini anlat’ diyor. Asistan yıldızdan, galaksiden başlayıp anlatıyor. Einstein da ‘be evladım çadırımızı çalmışlar ondan başlasana’ diyor.”

Şerif Ali Tekalan, gençlere ayrıca iletişim ve diyaloglarla sorunlara eğilmeyi önerdi.


Bu sene profesör olan öğretim üyelerinin cübbelerini giydiği yeni eğitim-öğretim töreninde açılış dersi Prof. Dr. Ruhi Ayangil tarafından verildi.

Ayangil, Türk müziğinin tarihini anlattı.