New York Times Gazetesi'nin Pulitzer Ödüllü yazarı Stephen Kinzer'e, Gaziantep'te verilecek 'Fahri Hemşehrilik Beratı'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı eleştiren yazısı nedeniyle iptal edilmesinin yankıları sürüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, mikroblog sitesi Twitter'den yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya hiçbir müdahalesi olmadığını savunurken, kararı tamamen kendi insiyatifleri doğrultusunda aldıklarını dile getirdi.
Kinzer ise yaptığı açıklamada, Fatma Şahin'in, Erdoğan'ın bir yardımcısı tarafından arandığının söylendiğini belirtmişti.

Kinzer, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ve Gaziantep Kulübü Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Antik Roma'dan Zeugma'ya Gaziantep: 2300 Yıllık Tarih ve Ötesi' adlı konferansta 'fahri hemşehrilik' beratı alacaktı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan ve Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Kamil Gereççi'nin isimlerinin yazılı olduğu davetiye bile basılırken, Kinzer'e beratın verilmeyeceği öğrenildi.

Kinzer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Organizatörler utanarak yanıma geldi. Törenin ve fahri vatandaşlığımın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsi talimatı ile iptal edildiğini söylediler. Bana söylenene göre, Erdoğan’ın bir yardımcısı Belediye Başkanı’nı aramış. Ardından bir faks çekilerek benim ‘hükümetin ve Türkiye’nin düşmanı’ olduğum yazılmış.” ifadelerini kullandı.

Bugün de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuya ilişkin açıklamayı mikroblog sitesi Twitter'den yapmayı tercih etti. Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bir yabancı gazeteciye Gaziantep fahri hemşehrilik beratı verilmesinden vazgeçilmesi tamamen kendi inisiyatifimizle aldığımız bir karardır. Haberlerde iddia edildiği gibi, halkımız tarafından seçilmiş Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya herhangi bir müdahalesi olmadı. Adı geçen gazeteciye fahri hemşehrilik beratı vermekten, yazılarında Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız ithamları nedeniyle vazgeçtik. Cumhurbaşkanımıza asılsız ithamlarda bulunan bir kişiye, her kim olursa olsun, Gazi şehrimizin hemşehrilik beratını vermemiz düşünülemez.”