Geçtiğimiz Pazar günü Yunanistan-İtalya seferini yapan arabalı vapurda yangın çıkmıştı. Yangından sağ olarak kurtarılan 31 Türk yolcu, İstanbul'dan gönderilen bir uçakla bugün Sabiha Gökçen Havalimanı'na getirildi. Yolcular, yaşanan dehşet anlarını basın mensupları ile paylaştı. AFAD Başkanı Fuat Oktay da gelişmeler hakkında bilgi verdi. 

31 yolcunun İstanbul'a getirildiğini anlatan Oktay, “2015 yılına girmeden önce kurtarılan vatandaşlarımızı aileleri ile buluşturmayı arzu ettik. Devletin tüm imkanlarını kullanarak, Sayın Başbakanımızın, talimatları ile tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bugün itibariyle de mutlu sona erişmiş olduk. Tüm vatandaşlarımız şu anda İtalyan makamlarının açıkladıkları bilgiler ışığında, çıkan yolcular arasında 54 Türk vatandaşımızı var, bunların 31'ini THY'den kiraladığımız özel bir uçakla buraya getirmiş durumdayız. 13'ü öncesinde Yunanistan'a gelmişti. Diğer vatandaşlarımız orada kalmayı arzu ettiler. Biz AFAD olarak her türlü imkanı seferber etmek istedik. İlk andan itibaren Sayın Başbakan Yardımcımızın talimatları ile biz, Yunanistan ve İtalya makamlarını arama kurtarma faaliyetlerine katılma noktasında ciddi anlamda zorladık. Tüm AFAD ekiplerimiz hazır haldelerdi. “ şeklinde konuştu. 

”˜KURTARMA ÇALIŞMALARI FİYASKOYDU'

Gemide bulunan yolculardan Berrin Uslupak 30 saat denizde kaldıklarına vurgu yaptı. Uslupak, “Saat 01.30 sularında Yunanistan'dan İtalya'ya gitmek üzere feribota bindik. 04.30 sıralarında bir koku ile uyandık. Yangın olduğunu söylediler ama alarm falan çalmadı gemide. Herkes panikle güverteye çıktı. Sabaha karşı olduğu için öğleye kadar bize hiçbir yardım gelmedi. Sadece bir yolcu gemisi ile 2 tane römorkör geldi. Kurtarma çalışması fiyaskoydu maalesef.” ifadelerini kullandı. 

”˜HAYATIMIZI İTALYANLAR KURTARDI'

Ülkü Tiryakioğlu da yaşadıklarını şöyle anlattı: “Saat 05.00 gibi sirenler geldi. Biz güvertenin bir altındaydık. 500'e yakın yolcu varmış galiba. 2 tane sadece filika gördüm. Yeterli hiçbir şey yoktu. Mürettebat yardımcı olmadı. Irkçı şiddete maruz kaldık. Helikopterler geldiği zaman Yunanlıların özellikle ayırarak kurtardılar. En yaşlılardan biri olduğum halde, merdivene en yakın yerde olduğum halde beni en sona bıraktılar. Gemiden kurtarılan en son kadın ben oldum. Pazartesi sabahı saat 10.00'da kurtulabildim. İtalyanlar kurtardı aslında, Yunanlılar hiçbir şey yapmadılar. Büyük helikopterler getirdiler, çünkü gemiler yaklaşamıyordu. Büyük fırtına vardı. Dağ gibi dalgalar vardı, bir yandan dumanlar. Korkunç birkaç gündü. Artık zamanı da bilmiyorduk. İtalyanlar bizi bir gemiye aldılar. Gerçekten çok yardımcı oldular, hayatımızı onlar kurtardılar.” 

Kendilerine ayrımcılık yapıldığını iddia eden da Necla Erkul yaşadıklarını şöyle dile getirdi: “Ayın 28'inde saat 01.30'da gemiye bindik. 05.10 gibi bir yanık kokusu ile uyandık. Kaldığımız yerin çok yakınından alevler fırlıyordu. Herkes kendi başının çaresine bakmaya çalışıyordu. O an herkes en üst kata doğru çıkmaya çalıştı. Can yeleklerini kendimiz bulduk, kendimiz geçirdik. O merdivenlerle bir üst kata çıktık. Ayrımcılık yaptılar, Avrupalılar bir tarafa bizi bir tarafa aldılar. 5 saat beklettikleri için Yunanlılar isyan etti. Öncelik İtalyanlara tanındı sonra Yunanlılara.” 

YANAN AYAKKABILARINI GÖSTERDİ 

Gemide çıkan yangın nedeniyle ayakkabılarının altı eriyen Nazmi Baskın, yaşadıklarının roman bile olabileceğini söyledi. Baskın, “Gece saat 03.00'da koku başlamış. Biz 04.00 gibi falan fark ettik. Alt katta patlamalar başlayınca uyandık. Herhalde benzin depoları falan delindi. O zaman biz hepimiz öldük diye düşündük, çünkü o patlamalar gemiyi delebilir. Öyle oldu ki her seferinde ayaklarımız yandığı için bir kat daha yukarı çıkıyoruz. Ayakkabılarımızın altı eridi. Dümdüz olmuş ayakkabılarımızın altı. Rüzgar bizi dumanda boğulmaktan kurtardı. Söndürme gemisinin attığı sular bizi tamamen ıslattı. O halde saatlerce helikopterleri bekledik. Helikopter ip salarak bizi almaya çalıştı. Onun da rüzgarı oluşunca biz düşmemek için bir birimize sarıldık. Soğukta titriyorduk. Hastanede benim titrememi 2 saat durduramadılar. Tahliye çalışmaları tamamen skandal. Bir defa gemide eğitimli personel yok. Geminin kontratı bitiyormuş bakımını yaptırmadan çıkmış. Ne yangın söndürmeler çalışıyor, ne botlar çalışıyor.” ifadelerini kullandı.