Muğla’nın Fethiye ilçesine yapılacak olan kruvaziyer limanının yeri Karayolları’na ait sahil bandındaki arazi veya Koca Çalış plajı kararlaştırıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO) tarafından 2014 yılında GEKA’dan alınan destekle hazırlatılan Fethiye Kruvaziyer Liman Fırsat Analizi Raporu, geçtiğimiz aylarda Ankara’da yetkililere iletilmişti. 15 Nisan 2015 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde ilgili 4 bakanlığın katıldığı ve sadece Fethiye’ye kruvaziyer liman yapılmasının ele alındığı bir toplantı yapıldı. Yapılan toplantıda bir çalışma kurulu oluşturulması ve bu ekibin Fethiye’de yerinde inceleme yapmasına karar verilmişti. Bu doğrultuda Fethiye’ye kruvaziyer gemi iskelesi yapılması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı yetkililer karadan ve denizden bölgede incelemelerde bulundu. Yapılan incelemenin ardından Fethiye Kaymakamlığı’nda bir toplantı yapan uzmanlar, kruvaziyer iskele için en uygun alanın Karayolları mevkii ile Koca Çalış Bölgesi olduğunda birleşti. Yapılacak fizibilite ve modelleme çalışmasının ardından iki alan karşılaştırılarak kruvaziyer liman yapılacak alan belirlenecek.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada iki alan üzerinde durulduğunu, bu iki alanın olabilirliğin yönünde fizibilite ve modelleme çalışması yapılacağını söyledi. Bu çalışmayı Ulaştırma bakanlığı veya GEKA’nın yapabileceğini belirten Çalık, “Bu kararı destekleyecek teknik kararı belki Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile GEKA işbirliğinde yapılabilir. Yada Ulaştırma Bakanlığı böyle bir ödenek ayırabilir. İnşallah bu çalışmanın devamı gelir. Bunun sahiplenilip sonuca götürmek için çalışacağız.” diye konuştu.

PROJENİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan da kruvaziyer liman için önemli bir adımın atıldığını belirtti. Kruvaziyer liman hayata geçinceye kadar çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Arıcan, Kruvaziyer limanın Fethiye ekonomisine ciddi katkı sunacağını açıkladı. Arıcan, “Çalışmayı yaparken yeri konusunda hiçbir görüşümüz olmadı. Bunu tamamen akademisyenlere ve konunun uzmanlarına bıraktık. Teknik heyet, bakanlıklardan gelen uzman heyet buna karar verdi. En uygun alan olarak Karayolları mevkii ile Koca Çalış Bölgesi gösterdiler. Fizibilite ve modelleme çalışmasının ardından kruvaziyer yapılacak alan belirlenmiş olacak. Biz iş dünyası olarak kruvaziyer limanın yapılması için çaba sarf ettik etmeye de devam edeceğiz. Fethiye olarak birlikte hareket edersek sorunlarımızı daha kolay çözer, ihtiyacımız olan yatırımların da gelmesini sağlarız. Şimdi Fethiye olarak hedefimiz, seçilen kruvaziyer limanı ihale sürecine taşımaktır.” dedi.