Adalet Bakanlığı FETÖ lideri Fetullah Gülen'in ABD'den iadesi için çok kapsamlı bir dosya hazırladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın pazartesi günü Washington'da ABD'li mevkidaşına ilettiği kapsamlı dosyada, terörist başı Gülen'in ABD'den kaçma arayışına girdiği ve Brezilya ya da Arjantin'e kaçabileceği, buradaki vakıfların hazırlık yaptığı yönünde bilgilere yer veriliyor. Dosyada çok konuşulacak bilgiler bulunuyor.

Ev ve Ofisinde Arama Talebi

Dosyada Gülen'in darbe girişimindeki rolüne dair yeni deliller de mevcut... Dosya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı zirve öncesi Türkiye'nin elini güçlendiren hukuki bir koz niteliğinde.

İade dosyasının üst yazısında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile ABD Hükümeti arasındaki 'suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı adli yardımlaşma anlaşmasının 10. maddesine istinaden, Gülen'in iade edilmesi amacıyla acilen geçici olarak tutuklanması talep ediliyor. Yazıda şöyle deniliyor:

"Gülen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır, halen 1857 Mount Eaton Rd. 18353 Pensilvanya ABD adresinde ikamet etmektedir. Bu şahıs ülkemizde işlenen birçok suçun yanı sıra 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsü talimatını veren kişi olması nedeniyle tutuklanması için aranmaktadır. Anlaşmanın 15. maddesi uyarınca Gülen'in konutunda ve çalışma yerlerinde arama yapılarak darbe teşebbüsü ile ilgili delillere el konulmasını talep ediyoruz."

Sığınma Talebinde Bulundu

Ankara Cumhuriyet Savcısı Alparslan Karabay tarafından hazırlanan iade dosyasının üst yazısında, Gülen'in Brezilya'ya sığınma talebinde bulunduğu, Brezilya ya da Arjantin'e kaçabileceği, buradaki vakıfların hazırlık yaptığı yönünde istihbari bilgiler elde edildiği belirtiliyor. Yazıda, Gülen'in örgüt faaliyetleri çerçevesinde elde edilmiş mali gücün, ABD'den kaçmasına olanak sağlayacağı da belirtiliyor.