Çankaya Köşkü yerleşkesindeki Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü’nün lojman haline getirileceği iddiası üzerine Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı, Mimarlar Odası yöneticilerini yerleşkeye davet ederek Fevzi Çakmak Köşkü hakkında bilgi verdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Muhammet Tanju Poshor, köşkün müze olarak kullanılmasının düşünüldüğünü dile getirdi. Kararı sevindirici bulan Mimarlar Odası da köşkün müze yapılması fikrine destek verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu’nda alınan, Çankaya Köşkündeki tescili yapıların Başbakanlığa devredilmesi ve Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü’nün lojman olarak kullanımını kamuoyunun gündeminde taşımıştı. Haber sonrası Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticilerini arayarak birlikte inceleme yapılmasını teklif etti. Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Muhammet Tanju Poshor, Fevzi Çakmak Köşkü’nün bakımının yapılması için böyle bir karar alındığını söyleyerek, kullanımı konusunda yapılan görüşmede müze olarak kullanımının gündemde olduğunu vurgulandı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, sekreter yardımcısı, restorasyon uzmanı Esra Girgin hem Cumhurbaşkanlığı Muhafız alayı yerleşkesinde hem de Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Muhammet Tanju Poshor ile birlikte incelemelerde bulundular.

“KOMUTANLIĞIN MÜZE KARARI SEVİNDİRİCİ, HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ”
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü’nün müze haline getirilmesi önemli bir adım.” dedi. Fevzi Çakmak Köşkü’nün müze haline getirilmesi için Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Candan, “Kültürel mirasımızın korunarak kamusal kullanıma açılması önemli, komutanlığın bu konudaki kararı sevindiricidir. Kurumlar arasında kurulan iletişim ve bilimsel yaklaşım ile sorunun çözümlenebileceği konusunda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı örnek bir adım atmıştır. Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü ödenek çıkartılması ve özellikle çatı bakımının yapılması ile önemli bir müze olacaktır. Darısı diğer kurumların başına.” şeklinde konuştu.

FEVZİ ÇAKMAK KÖŞKÜ

1930-1932 yılları arasında inşa edilmiştir. Çankaya Caddesi Komutan konutları bölgesinde yer alan köşkte Fevzi Çakmak 1933-1950 yılları arasında ikamet etmiştir. Köşk 3 Temmuz 1969 tarihinde varisleri tarafından Cumhurbaşkanlığı'na devredilmiştir. Köşkün onarımı yapılarak bir bölümü müze haline getirilmiş, diğer salonlar ve yatak odaları ise misafirhane olarak düzenlenmiştir. 16mx13m ebadında dikdörtgen plana sahip olan yapı, bodrum kat, zemin kat, 1.kat ve çatı katındaki altıgen formlu odadan çıkılan terastan oluşmaktadır. 1983 yılında Mareşal Fevzi Çakmak'ın madalyaları ve özel eşyaları Askeri Müze komutanlığına teslim edilmiştir. Köşk Cumhurbaşkanlığı tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerini ziyaret edecek üst düzey yabancı asker konuklar için misafirhane olarak kullanılmak üzere geçici olarak Genel Kurmay Başkanlığına 6 Kasım 1993 tarihinde tahsis edilmiştir. Köşkün restorasyonu 1994’te tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na teslim edilmiştir. 11 Ocak 1994 tarihinde Ankara KTVKK tarafından 3364 sayılı kararıyla tescil edilmiştir.