Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, mevcut kanunlarda kolluk güçlerinin yetki azlığı gibi problemin olmadığını söyledi. İç güvenlik paketini eleştiren Feyzioğlu, “Bu toplumun üzerine kapağı kapatıyorsunuz, basıncı çıkaracak hiçbir supap da bırakmıyorsunuz. Patladı mı kötü patlar ve hepimiz patlarız.” dedi.

Kemerburgaz Üniversitesi’nde ‘yargı bağımsızlığı’ konulu konferansta konuşan Metin Feyzioğlu, yargı bağımsız olamazsa anayasadaki süslü cümlelerle bu özgürlüğün sağlanamayacağını söyledi. Bu durumda ‘sadece izin verileni düşünebilir, sadece izin verileni söyleyebilirsiniz’ diyen Feyzioğlu, “ Öyle bir toplumda geriye sadece iktidarları alkışlama özgürlüğü kalır ve toplum tavuk topluma dönüşür. Önüne darası konulup arkasından yumurtası alınan, sömürülen topluma dönüşür, kaçınılmaz olarak.” dedi.

Öğrencilerin sorularını cevaplayan Feyzioğlu, bir öğrencinin ‘polisin yetkileri fazla mı, bu konuda ne düşünüyorsunuz? sorusunu cevapladı. Soruyu iç güvenlik paketi kapsamında değerlendiren Feyzioğlu, “İç güvenlik paketinin görünürdeki gerekçesi ‘polise molotofla saldırılıyor, demir sopalı, bilyeli saldırılıyor polis çaresiz’ Bugün TCK’ya göre molotof kokteyli silah, taş, sopa, çakıl taşı bile yeri geliyor silah olabiliyor. Yani TCK’da bir yetki azlığı yok. Sadece polisin aldığı talimata veya siyasi iradenin arkasında olup olmamasına göre o yetkisini kullanmaması ya da yetkisini dibine kadar kötüye kullanması var. Konu polisin yetkili olup olmaması değil. Pakette Molotof kokteylini silah haline getiriyoruz cümlesi tamamen asıl niyeti perdelemek. Bu paketle yapılmak istenen hiçbir demokratik ülkede eşi benzeri olmayan bir husus: Vali ve kaymakamlara adli soruşturmada savcıyı by-pass’layarak yetki vermek. Vali ve kaymakama adli soruşturmada yetki verilmesi şu demektir. Bir devlet büyüğü, bir şehre gelmek üzereyken o şehirde sorun çıkarabileceğini düşündüklerini peşinen kafasını, gözünü kırıp içeri almak. Yapılacak olan da budur göreceksiniz, eğer geçerse. Vali ve kaymakama adli soruşturmada böyle bir yetkiyi verdiğiniz anda yargının yürütme ile mutlak olarak birleşmesi söz konusu olur. Çok tehlikelidir.” şeklinde konuştu.

Feyzioğlu, aynı pakette bir hakime büyük yetkiler verilmesini de değerlendirerek “Başka bir husus; bütün istihbari dinlemeler için Ankara’da bir tek hakim görevlendirilmek istenmektedir. Tüm Türkiye’nin iletişiminin, milyonlarca cep telefonunun, milyonlarca e posta, internet servis sağlayıcı, sosyal medya hepsi… Ankara’daki bir tek hakim, o hakimi HSYK’dan atatacak olan siyasi iktidardır ve inanılmayacak yetki ile donatmaktadır kendini. Bu toplumun üzerine kapağı kapatıyorsunuz, basıncı çıkaracak hiçbir supap da bırakmıyorsunuz. Patladı mı kötü patlar ve hepimiz patlarız.” ifadelerini kullandı.

Siyasi parti olarak CHP üyesi olduğunu belirten Feyzioğlu, siyasete girip girmeyeceği yönündeki soruya, “Bana partimin söylediği ‘hizmetime bu dönemde ihtiyaç duyulmadığı’ şeklinde cevap verdi.