Türkiye Barolar Birliği(TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimi ile ilgili olarak yapılan tartışmaları bir kenarı bırakıp yeni bir sayfa açılmasından yana olduğunu söyledi. Feyzioğlu, “Ben bu cümleleri bir kenarı bırakıp, Türkiye'ye yeni sayfa açmaktan yanayım. Bunları bir kenarı bırakalım. HSYK'nın demokratik bir şekilde anayasa değişikliğine yeniden toparlayalım. Ama iktidarın zihnindeki anayasa değişikliği değil benim söylediğim.” dedi. Feyzioğlu, İşçi Partisi'nin HSYK seçimlerinde AKP iktidarını destekleyeceğini açıklaması ile ilgili olarak da, “Bilemiyorum, bu sorular, bunlar beni ilgilendirmiyor. Zaten yadırganacak kısım bakanlık içinde, siyasi partiler içinde, cemaat içinde veya cemaatler içinde böyle bir seçim olmaz.” diye konuştu. Feyzioğlu, RTÜK modelinin HSYK'ya uygulanması halinde ise, Türkiye'de zaten çeyrek kalmış olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tamamen yok olacağını belirtti.

Feyzioğlu, Eskişehir Barosu'nun yeni hizmet binasının açılış töreni sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Feyzioğlu, bir soru üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimi ile ilgili olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın söylediği sözleri eleştirdi.

”˜YILLARCA BİRLİKTE YÜRÜDÜKLERİ İNSANLAR NASIL OLDU DA BİRDEN DÜŞMANLARI OLDU'

Ünal'ın sözlerinin milli irade ve sandık konusunda çelişkiye düştüğünü kaydeden Feyzioğlu, şöyle dedi: “Şimdi her aşamada milli iradeden söz edenler sandığın kıymetinden bahsedenler, dem vuranlar. İşte burada bir sandık var. ”˜Biz saygı duymayacağız' diyorlar. Bu birinci çelişkidir. İkinci çelişki eğer yargı içerisinde bir cemaat örgütlenmesi varsa o zaman bunlar 12 yıllık iktidarları boyunca nasıl göz yumdular. Sorumlular kimlerdir? Yoksa öküz öldü, ortaklık bozuldu misali ne oldu da bunca yıldır birlikte yürüdükleri insanlar düşman oldu.”

Artık HSYK seçimleri için bu tartışmaların bir kenarı bırakılarak, çalışmaların demokrasi içerisinde yapılması gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, “Ben bu cümleleri bir kenarıya bırakıp, Türkiye'ye yeni sayfa açmaktan yanayım. Bunları bir kenarıya bırakalım. HSYK'nın demokratik bir şekilde anayasa değişikliğine yeniden toparlayalım. Ama iktidarın zihnindeki anayasa değişikliği değil benim söylediğim.” ifadesini kullandı.

'HAKİMLERİ, SAVCILARI, AVUKATLARI KENDİ HALLERİNE BIRAKALIM'

Feyzioğlu, iktidarın zihniyetindeki anayasa değişikliğinin ise HSYK'yı RTÜK model alarak yapılandırmak olduğunu vurguladı. “Bu modelin iktidara meclis tarafından doldurulacak bir kontenjan vermek. Daha düşük bir kontenjanı da muhalefete partilerine dağıtmak.” diyen Feyzioğlu, şöyle konuştu: “RTÜK modeli televizyonlarda özgürlük sağladı ise hadi bakalım düşünelim. Eğer RTÜK televizyonların iktidar baskısı altına sokulmasına sebebiyet verdi ise ki, tüm dünya bu noktadadır zaten. Uluslararası basın yayın örgütlerinin açıklamalarına baktığımız zaman görürsünüz. Yaşadıklarımıza baktığınızda görürsünüz. RTÜK iktidar menfaatlerini koruyan bir yap haline gelmiştir. O zaman RTÜK modelini HSYK'ya uygularsak, Türkiye'de zaten çeyrek kalmış olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı tamamen yok olacaktır.”
Feyzioğlu, İşçi Partisi'nin HSYK seçimlerinde AK Parti iktidarını destekleyecek olmasıyla ilgili soruyu ise geçiştirerek cevap verdi. Feyzioğlu, söz konusu soruya, “Bilemiyorum, bu sorular, hiç bunlar beni ilgilendirmiyor. Zaten yadırganacak kısım bakanlık içinde, siyasi partiler içinde, cemaat içinde veya cemaatler içinde böyle bir seçim olmaz. Böyle bir karmaşıklık olmaz. Hakimleri, savcıları, avukatları kendi hallerine bırakmaları gerekir.” şeklinde karşılık verdi.