Suruç'ta meydana gelen bombalı terör saldırısında ağır şekilde yaralanan Doktor Çağla Seven'i ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, hükümete sert eleştiriler yöneltti. Yüksekdağ, "Hükümet çıktı, 'siz niye ölmediniz' dedi. Bu artık hiç bir vicdanla izah edilemeyecek kadar kötücül bir zihniyetin dışa vurumudur. Birilerini ya kötülük boğmuş, ya bir akıl tutulması yaşıyorlar. Başka bir açıklamasını ve izahını bulamıyoruz." dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Çağla Seven'i ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Figen Yüksekdağ, durumunun iyiye gittiğini, Seven'in uygulanan tedaviye cevap verdiğini belirtti. Suruç'ta yaralanan gençlerin Urfa, Antep ve İstanbul'da tedavi edildiklerini, durumu kritik olan 8 gencin de tedavilerinin devem ettiğini söyledi.

Suruç'ta ölen ve yaralanan gençlerin Kobani'nin yaralarını sarmak ve insanlık değerleri için yola çıktıklarını belirten Yüksekdağ, "Artık bütün Türkiye toplumu ve bütün yurttaşlarımız barış, demokrasi ve dayanışma değerleri etrafında bir araya gelmelidir. Türkiye toplumu ve bütün Ortadoğu halklarının başına bela olan IŞİD çetesinin bu vahşet saldırıları karşısında yüreğini ve omuzlarını birleştirmelidir. Eğer bugün bu gençlere, bunların değerlerine sahip çıkmazsak yarın belki de bu karanlık, sahip çıkabileceğimiz tek bir aydınlık alan bırakmayacak. Dar siyasi çıkar ve pencerelerden iktidar hırsından bakılmaması gerekiyor. Karşısındakini ötekileştirerek hiç bir eleştiriye tahammül göstermeyerek gerilim yaratma siyasetinden bu iktidarın vazgeçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Artık Türkiye'de nefret ve ayrımcılık diliyle tavır alınmaması gerektiğinin altını çizen Yüksekdağ, iktidara seslenerek "İnanıyorum ve diliyorum ki artık bu aşamadan sonra biraz kendilerine gelmeyi başarabilirler. İyilik değerlerine sahip çıkmayı başarabilirler." şeklinde konuştu.

'POLİS CİNAYETLERİNİ DE DOĞRU BULMUYORUZ'

Basın mensuplarının Suruç'taki saldırının ardından Ceylanpınar'da da iki polisin şehit edildiğini ve HDP'nin bu saldırıya gerekli tepkiyi vermediği yönünde eleştiriler geldiğini hatırlatması üzerine Yüksekdağ şöyle konuştu: "Yanlış ve yersiz değerlendirmeler. O saldırıyı ve cinayetleri de doğru bulmadığımızı da ifade ettik. Hiç bir sorunun ölümle çözümlenmemesi gerektiğini ifade ettik. Biz hala aynı yerdeyiz. Ölümle, insanların yaşamlarını hedef alarak, insan yaşamına kast ederek siyaset yürütülemez, bir gerçek kendisine yol açamaz. Artık bu ölümler iklimini, alanını aşmak zorundayız. Böyle bir eleştiri yapan elini vicdanına koydu mu? Esas özeleştiri vermesi gereken bu süreçte takındığı tutumun açıklamasını yapması gerekenler, bize bu sözleri sarf edenlerdir."

'Hükümet çıktı, 'siz niye ölmediniz' dedi.' diyen Yüksekdağ, şunları söyledi: "Bu artık hiç bir vicdanla izah edilemeyecek kadar kötücül bir zihniyetin dışa vurumudur. Birilerini ya kötülük boğmuş, ya bir akıl tutulması yaşıyorlar. Başka bir açıklamasını ve izahını bunun bulamıyoruz. Siz niye ölmediniz diyerek bizleri gençleri ölüme göndermekle itham ediyorlar. Gençlerin ölümünü engellemesi gereken merkezler bizleri 'niye ölmediniz, eğer ölmediyseniz katil sizsiniz' diye itham ettiler. Bunun açıklanabilir hiç bir gerekçesi olamaz. Eğer benim canımı alıp gençlerin yakasından düşecekseniz alın, gençlerin canını almaktan vazgeçin. Bir siyasi parti yetkilisi başka bir partinin yetkililerine 'siz o patlamada ölmediniz o zaman sorumlu sizsizin' diyebiliyorsa bu artık her şeyin onların cephesinden şirazeden çıktığını gösteriyor."

'İŞID'A KARŞI KAPSAMLI MÜCADELE PLANI GELİŞTİRİLMELİ'

Yüksekdağ, hükümeti IŞİD'e karşı yeterli bir mücadele programı ortaya koyamamakla suçladı: "Çıkıp bize kel alaka, hedef saptırmaya dönük, sorumluluğu üstünden atmaya dönük çağrılar yapıyorlar ama ne yapmaları gerektiğini çok iyi biliyorlar. Bu terör yapılanmasına karşı iktidarın kapsamlı bir mücadele planı geliştirmesi gerekiyor. Her türlü bilgi belge veri mevcut. Bunların peşinden gitmesi gerekiyor."

CHP'nin Meclis'i 29 Temmuz tarihinde olağanüstü toplantıya çağırması ile ilgili de Yüksekdağ, "Bizim talebimiz daha önce Meclis'in olağanüstü toplanmasıydı. Başta olumsuz yanıt vermişlerdi. En hayırlısı olmuş bence. Türkiye'de böyle bir olay yaşandıktan sonra Meclis hiç bir şey olmamış gibi davranamazdı. Bu nedenle önergede yeterlilik sayısına ulaşılmış olması memnuniyet verici. Meclis açısından sorumluluk üstlenildiği ve bir sorumluluk çağrısı yapıldığı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.