HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Nevruz kutlamaları için Elazığ’a geldi. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt sorunu ve İzleme Kurulu ile ilgili sözlerini değerlendiren Yüksekdağ, "Cumhurbaşkanı devletin başı olarak bu kadar kritik aşamada böyle sorumsuz sözler sarfetmesi akıl ve izanla açıklanamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı'nın şaşırtıcı açıklamalar yaptığını ifade eden Yüksekdağ, "Cumhurbaşkanı, İzleme Kurulu'ndan da haberim yok diyor. Geçenlerde de Kürt sorunundan haberi yokmuş gibi konuştu. Cumhurbaşkanı devletin başı olarak bu kadar kritik aşamada böyle sorumsuz sözler sarfetmesi akıl ve izanla açıklanamaz. Türkiye halkı böyle izandan yoksun sözleri ve yaklaşımları kaldıramaz.” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Nevruz kutlamaları için geldiği Elazığ'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın yaptığı son açıklamaların çok sağlıklı olmadığını düşündüğünü ifade etti. Yüksekdağ, önce 'Kürt sorunu aslında yoktur' biçiminde değerlendirmeler yaptı. Ama bu zamana kadar kamuoyu çok doğal olarak şu soruyu soruyor kendisine, olmayan Kürt sorunu için mi siz bu kadar siyasi gerilim ürettiniz. Bugün de aynı açıklamayı, aynı bakış açısıyla 'İzleme Kurulu'ndan haberim yok aslında çok da doğru bulmuyorum' şeklinde bir açıklama ile devam etmiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşımını şöyle açıklayabilirim en fazla; Kürt sorunu yokmuş gibi davranarak arkasından dolanma çabasında, yan çizme çabası olarak tarif edebiliyorum.” dedi.

Sürecin çok kritik bir aşamaya geldiğini belirten Yüksekdağ, taraflar açısından siyasi sorumluluğun yerine getirilmesinin çok önemli olduğu bir aşamaya gelindiğini ifade etti. Yüksekdağ, şöyle devam etti: "PKK’dan, Abdullah Öcalan’dan silah bırakılması yönünde bir açıklama, irade bir beyanat bekleniyor. Bu kadar ciddi bir aşamaya gelindiği söyleniyor. Hükümet cephesinden beklentiler çok ciddi, çok kritik sözler söylüyorlar. Süreç de çok kritik aşamaya geldi. Sürecin geldiği kritik aşama ile uyumlu olmayan sözler bunlar. Bütün Türkiye size şunu sorar; 35 yıldan beri dökülen kan neyin nesi? Bu yaşanan acılar, gözyaşları, çatışmalar neyin nesi.

Bunların hepsi bir cumhurbaşkanının ortada Kürt sorunu yoktur açıklaması ile ortadan kalkacak gerçekler midir. Bu kadar ciddi bir gerçek karşısında siyasi sorumluluk ve ciddiyet Kürt sorunu yoktur veya neyiniz eksik bağlamında açıklama yaparak geçiştirilebilecek bir gerçek midir? Cumhurbaşkanı'nın kesinlikle olayın ağırlığının farkında olmadığını, daha doğrusu olmak istemediğini, bir yan çizme hamlesi geliştirme arayışı içerisinde olduğunu düşünüyorum. İzlem Kurulu konusunda söylediği sözler de aslında bunun yansımasıdır. Herkes çok iyi biliyor ki bugün sürecin geldiği aşamada beklenilen barışçıl bir sonuca ulaşılabilmesi için İzleme Kurulu'nun eşlik edeceği bir biçimde müzakerelerin başlatılmasıdır. Cumhurbaşkanı devletin başı olarak bu kadar kritik aşamada böyle sorumsuz sözler sarfetmesi akıl ve izanla açıklanamaz. Türkiye halkı böyle izandan yoksun sözleri ve yaklaşımları kaldıramaz.”