Fildişi Sahili Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretimden Sorumlu Müdür Jean Paul Kouo, ülkesinde açılan Şafak Okulları sayesinde gelişen ilişkilerin ardından Türk büyükelçiliğinin açıldığını belirterek, "Şafak Okulu, Fildişi'nde çok önemli bir rol ifa ediyor. Artık, 'Bizim Hizmet' diyorum. İçinde bulunduğunuz sıkıntıyı biliyorum. Şunu aklınızdan çıkarmayın, uçak uçar ama bazen de türbülansa girer ancak bir vakit sonra türbülans geçer, uçak varacağı noktaya gider. Türbülans bir gün elbet geçecek, sıkıntıya gerek yok. Gecenin ardında gündüz vardır. Kışın devamında bahar vardır. Hiçbir endişeye kapılmayın. Hizmet'in arkasında durmaya devam edin. Ülkemdeki Türk arkadaşlarınız hakikaten çok sadık insanlar. Ülkemdeki iç savaşta diğer milletlerden insanlar gittiler ama arkadaşlarınız hiçbir zaman bizi terk etmedi. Bugün hepsi aileleri ve çocuklarıyla beraber oradalar." dedi.

Müdür Kouo, Balıkesir Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi'nde düzenlenen "Türk Kültürünün Dünyaya Tanıtılması" konulu programa konuşmacı olarak katıldı. O ülkedeki Türk okulunda eğitimci olan Ahmet Öter, Kouo'ya tercümanlık yaptı. Program, Kur'ân–ı Kerîm tilaveti ve ilahilerle başladı. Ardından sahneye çıkan Jean Paul Kouo, 18 milyonluk Fildişi Sahili'nin Afrika kıtasının batısında yer aldığını belirterek, tanıtıcı bilgiler verdi. Dört çocuk babası olduğunu belirten Kouo, bir oğlunun Türkiye'de eğitim gördüğünü söyledi. Kendisinin Hristiyan, eşinin ise Müslüman olduğunu belirterek, ülkesinde bütün dinlerin barış ve huzur içinde yaşadığını aktardı.

Ülkesine gelen Türk eğitimcilerle karlaşmasını ve Şafak Türk Okulları'nın kuruluş sürecini anlatan Kouo, "Ülkemizde özel okul açmak için dört yıllık bir süreye ihtiyaç var ancak Şafak Okulları'nın açılması sadece iki haftalık bir zamanda gerçekleşti. Şafak Okulu, Fildişi'nde çok önemli bir rol ifa ediyor. Fildişi Şafak Okulu, gelişen ilişkilerimizle birlikte ülkemizde Türk büyükelçiliğinin açılmasına vesile oldu. Okulun açılma sürecinde Türk okulunun açılmasına şüphe ile bakan Milli Eğitim Bakanı, daha sonra çocuklarını ve yeğenlerini Şafak Okulu'na gönderdi. Şafak Okulları sayesinde bütün Fildişi, Türkiye'yi tanımaya başladı. Ardından ülkemize Türk Hava Yolları geldi ve Abidjan-İstanbul arası 6 saate düştü." dedi.

'ŞAFAK OKULLARI FİLDİŞİ'NDEKİ 3 BİN OKUL ARASINDA İLK 5'TE'

Fildişi Sahili'nde 3 bin özel okulun eğitim verdiğini ifade eden Jean Paul Kouo, Şafak Okulları'nın bunlar arasında ilk beşe girdiği bilgisini verdi. Şafak Okulları'nın bu yıl ilk mezunlarını vereceğini belirterek, girdiği her sınavdan başarıyla çıktığına dikkat çekti. İki hafta önce Dakar'da yapılan matematik olimpiyatlarından altın madalya getirdiğini söyleyen Kouo, eğitimin yanında birçok sosyal faaliyette de bulunduğunu vurguladı. Hizmet Hareketi'ne yönelik kanaatlerini de açıklayan Özel Öğretimden Sorumlu Müdür Kouo, bunun için "Bizim Hizmet" ifadesini kullandı. Okullar açıldığında Hizmet Hareketi hakkında bir bilgisi olmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Zamanla sağlam ilişkilerimiz oldu. Çocuklarım da bu okullarda eğitim görüyor. Fethullah Gülen hakkında bir kitap okudum. Davet üzerine Dakar'da yapılan bir sempozyuma katıldım. Bu sempozyuma, dünyanın dört bir yanından âlimler ve bilimadamları katılmıştı. Burada üç şey öğrendim. Birincisi, Hizmet Hareketi cehaletle mücadele ediyor. İkinci öğrendiğim şey, bütün insanlık din, dil, ırk farklılığına rağmen hepsi eşit. Üçüncüsü de eğitim. Bu sempozyum sayesinde Hizmet felsefesini öğrendim. Sempozyumun çıkışında açılan bir stanttan, Fethullah Gülen'in Fransızca basılmış 20'ye yakın kitabını aldım. Aldığım kitapları hala okuyorum, hattâ bazılarını tekrar okuyorum. Allah kabul ederse belki ilk siyahi Hizmet insanı olurum. O yüzden 'Bizim Hizmet' diyorum."

'SAKIN BU ARKADAŞLARI TERKETMEYİN'

Katılımcılara seslenen Kuou, "Afrika'da çeşit çeşit hastalıklara rağmen bu insanlar, aileleri ve çocuklarıyla birlikte yaşayama devam ediyorlar. Hastalık da olsa, sıkıntı da olsa Fransızlar gibi ülkelerine dönmüyorlar, orada kalmaya devam ediyorlar. Aslında bu, sadakatin en büyük nişanesidir. Sakın bu arkadaşları terketmeyin, ellerinden tutmayı bırakmayın. Şunu hala idrak edemedim, bu kadar sıkıntıya rağmen sizi ayakta ve birlikte tutun güç nedir, hala çözemedim." ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Dr. Mümin Temel, Jean Paul Kouo'ya teşekkür edip hediyeler verdi. Kouo da kendisine hediye edilen Balıkesirspor formasını giyip katılımcılarla fotoğraf çektirdi.