Eksik uygulamaların neden olduğu ürün ve kalite kaybını azaltmak isteyen Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü köylerde Fındık Tarla Okulu uygulamasını başlattı.

Fındık Tarla Okulu uygulamasını Terme ve Çarşamba ilçe müdürlüklerinin desteğiyle şimdilik 4 köyde başlattıklarını belirten İl Müdürü Kadir Güven, "Fındık yaklaşık 900 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan ekonomik öneme haiz bir üründür. Terme ve Çarşamba başta olmak üzere birçok ilçe de yaygın olarak üretimi yapılmaktadır. Dolayısıyla fındık üreticilerine yönelik eğitim ve yayım çalışmaları da aralıksız sürdürülmektedir. Fındıkta yetiştiricilik ve zirai mücadelede üreticilerce yapılmakta olan eksik uygulamalar önemli miktarda ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Tarla okulunda eğitimler, konu uzmanları teknik elemanlar tarafından üretici guruplarına üretim sezonu boyunca uygulamalı olarak verilmektedir ve fındıkta yetiştirme teknikleri; Gübreleme, budama, sulama, yaygın olarak görülen zararlı etmenlerle mücadele konularında bilgi aktarılmaktadır. Terme ve Çarşamba İlçeleri Çatak, Ordubaşı, Ambartepe ve Oğuzlu köylerinde başlatılan tarla okulu faaliyetine fındık üreticileri yoğun ilgi gösterdi." dedi.

Fındıkta verimi artırmanın ve kaliteli ürün elde etmenin yolunun üreticilerin yetiştiricilik ile bitki koruma faaliyetlerini tekniğine uygun yapmaları ile mümkün olabileceğini hatırlatan Güven, "İlk olarak çiftçi ve uzman kaynaşması ile gerçek ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim çalışmalarını sürdürmek. Zirai ilaç kullanımını azaltarak riski yüksek kimyasalların zararlı etkilerinden üreticileri, çevreyi ve tüketicileri korumak. Üretim süresince kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilincini yerleştirmek, kendi bahçelerinin uzmanı haline getirebilecek bilgi ve becerileri kazanmak bu eğitim faaliyetlerinin temel hedeflerindendir." diye konuştu.