Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala ikram edilecek çikolata, şeker ve lokum alışverişleri yoğunlaştı. Reyonları süsleyen şekerlemeler her yıl olduğu gibi ağırlanacak misafirlere göre alınıyor. Ancak bu yıl fındık ve Antep fıstığında yaşanan fiyat artışı fındık ve fıstıklı çikolata, şeker ve lokum fiyatlarını yüzde 15 artırdı. Bir hafta önce toz şekere gelen yüzde 7’lik zam ise şekerleme fiyatlarına yansıtılmadı.

Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim merkezi bulunan Çarşıbaşı Şekercisi reyonlarda Ramazan Bayramı için üretilen şeker ve lokum çeşitlerini satışa sundu. Bayrama sayılı günler kala şeker alışverişinin arttığını ifade eden Çarşıbaşı Şekercisi Perakende Satış Koordinatörü Yavuz Çarşıbaşı, bayram şekerlerinde fındık ve fıstıklı olan çeşitlerin geçen yıla göre yüzde 15 zamlandığını ifade etti. Fındık ve Antep fıstığında yüzde 80’lere varan zam yaşandığını aktaran Çarşıbaşı, “İstemeyerek olsa da biz fındık ve fıstıktaki artış yüzünden fiyatları artırdık. Fındık ve fıstık kullanılmayan çikolata şekerleri, lokumlarda fiyat değişikliği yaşanmadı. Toz şekere geçen hafta gelen yüzde 7’lik zam ise şekerleme fiyatlarına yansıtılmadı.” dedi.

Şeker ve çikolata alımlarında da vatandaşlara önerilerde bulunan Yavuz Çarşıbaşı, “Bizler şekerci esnafı olarak tarih olaylarını takip ediyoruz. Ürünlerin taze olarak satıyoruz. Yıl içinde birçok daha önceden Kurban Bayramı'ndan kalmış ürünleri piyasaya sürmek isteyen kötü niyetli arkadaşlar olabiliyor. O nedenle ürünleri alan vatandaşlarımız ürün tarihlerine mutlaka baksın. Ürün tarihini mutlaka sorsunlar.” diye konuştu.

TAZE ÇİKOLATA ŞEKERİNİN YÜZÜ PARLAKTIR

Yavuz Çarşıbaşı, çikolata şekerlerinin tazelediği ile ilgili vatandaşlara ipuçları vererek, “Bizler etiketlere tarihleri yazıyoruz. Havalar sıcak. O nedenle vatandaşımız aldıkları çikolataların yüzleri buğulanmış olmamalıdır. Taze çikolata şekerler kesinlikle mat olmaz. Taze çikolataların yüzü parlaktır. Şeker içinde yine sert şekerlerde jelatinleri kesinlikle yapışmamalıdır. Yüzüne yapışmamalıdır. Bir şekilde tarihi mutlaka sormalıdırlar.” diye uyarılarda bulundu.

FINDIK, FISTIK ZAMLARI FİYATLARA YANSITILDI, ŞEKER ZAMMI YANSITILMADI

“Geçen yıla göre Antep fıstığı ve fındık fiyatları arttı, ürünlerin fiyatlarına yansıdı.” diyen Çarşıbaşı, şunları söyledi: “Çikolatalı ürünlerimizde fındık ve fıstık katkısı varsa yüzde 15 artış oldu. Bu elde olan bir şey değil. Normal fındık ve fıstıksız çikolatalar aynı fiyatta. Pancardan üretilen toz şekere yüzde 7 gibi zam geldi. Bir hafta önce gelen şeker zammı çikolata lokum fiyatlarına yansıtmadık. Ama kurban bayramına bu artış mutlaka olacaktır. Lokum fiyatları da arttı. Çünkü 20 liraya satılan fındığın kilosu şuan 75 lira. Antep fıstığı 25 lira idi ama şu an 65 lira oldu. Artırımlar var. Bu nedenle zam oldu.”

KIZ İSTEME, SÖZ KESME İÇİN ALINAN ŞEKER SATIŞLARI DAHA FAZLA

Yavuz Çarşıbaşı, Ramazan Bayramı'nı fırsat bilen ailelerin düğün, kız isteme, söz kesme gibi evlilik merasimlerini de yaptıklarını belirtti. Düğünden ziyade kız isteme, söz kesme için şeker alımlarının fazlalığına işaret eden Çarşıbaşı, “İnsanlarımızın bayramın yanı sıra başka hazırlıklar var. Düğün nikah var. Ama şeker taleplerine baktığımızda kız isteme, söz kesme daha fazla. Çünkü o yönde çikolatalara talep aşırı fazla. Düğünleri Kurban Bayramı öncesinde bekliyoruz. Kız isteme, söz kesmede bizim özel hazırladığımız özel çikolata ve şeker paketleri var. Bunların satışı oldukça fazla.” dedi.