Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun doğu bölgesi Donnbas’ta geniş kapsamlı operasyon için talimat verdiğini söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında Ukrayna ile yaşanan krizi masaya yatıran Putin, Donbas’ta yaşanan can kayıpları nedeni ile Kiev yönetimini suçladı.

Donbas’ta iç savaşı kışkırtan ve suça karışanların siyasi çözümden başka alternatifin olmadığını bilmek zorunda olduğunu kaydeden Rus lider, er ya da geç aklı selimin galip geleceğini belirtti.

Rusya’nın çözüme yönelik ağır silahların çatışma alanından çekilmesi ile ilgli tekliflerine Kiev’den olumlu cevap alamadıklarını ifade eden Putin, aksine geniş kapsamlı operasyon için talimat verildiğini söyledi.

Donbas’ta yerleşim yerlerinde ağır silahlarla rastgele saldırılar düzenlendiğini vurgulayan Putin, bir taraftan da barışa yönelik propaganda amaçlı söylemlerin dile getirilmesini eleştirdi.

Dün otobüs durağına yönelik roket atarlarla yapılan saldırıyı değerlendiren Putin, “Ağır silahlar, roketatarlar ve savaş uçakları yerleşim birimlerine yönelik operasyonlarda kullanılıyor… Tüm bu olayların sorumluluğu suç emirleri verenlere ait.” ifadelerini kullandı.

Rus lider, “Sonuçta onlarca insan öldü ve yaralandı. Bunların arasında çocuklar, yaşlı insanlar ve kadınlar var. Trajik gelişmeler.” değerlendirmesinde bulundu.

SON OPERASYONDA 262 KİŞİ ÖLDÜ

Son günlerde çatışmaların yoğunlaşması nedeni ile Donbas’ta ölümler de artmaya başladı. Birleşmiş Milletler verilerine göre son 9 günde bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı 262’ye ulaştı. İç savaşın başlamasından bu yana toplam ölümler ise 5086.

Kiev yönetimi ise son günlerde Ukrayna ordusunun kayıpları ile ilgili iddiaları reddetti. Ukrayna ordusu operasyon sözcüsü Andriy Lisenko, yerel milis güçlerin Donetsk Havalimanı ve diğer kontrol noktalarında 600 civarında Ukrayna askerinin öldürüldüğü iddiasını yalanladı.