Ramazan'a az bir süre kala pide ve ekmek fiyatlarının ne olacağı vatandaşların merak konusu oldu. Fiyat ve gramajlar konusunda henüz fırıncılar odasının bir liste göndermediğini söyleyen fırıncılar, artan un maliyetlerinin fiyatları geçen yıla göre artırabileceği görüşünde.

Yaklaşan Ramazan öncesi vatandaşların temel besin kaynağı olan ekmek ve pide fiyatları belirsizliğini koruyor. Ramazan'ın simgesi haline gelen 300 gramlık Ramazan pidesi, geçen yıl 2 liradan satılırken ekmek ise 1 liradan satılmıştı. İstanbul'da vatandaşların bu yılki fiyat ve gramajların ne olacağı konusundaki merakı artmaya başladı. Konuyla ilgili Fırıncılar ve Ticaret Odası’nın belirleyici olduğunu ve henüz fiyat ve gramajlarla ilgili kendilerine liste gelmediğini söyleyen fırıncılar, dövizdeki artışın ekmek ve pide fiyatları etkileyeceğini söyledi.

Un fiyatlarındaki artıştan şikayet eden fırıncı Ömer Demirci, “Şu an ki un fiyatlarına bakarsak pide fiyatları bu sene 3 liradan aşağı olmaz. Bizim beklentimiz o. Geçen sene fiyat olarak verdikleri 2.5 liraydı biz 2 liraya düşürmüştük. Bu sene beklentimiz 3 lira. Çünkü doların artışı, Türkiye’de tarımın olmayışı, Avrupa’dan geliyor un da. Kendi hatamızı kendimiz biçiyoruz. Normalde şu anda ekmeğin fiyatı 1.25 olarak belirlenmişken bizde 1 lira. İstanbul bölgesinde ekmek şu an 1.25 ama bizde 1 lira. Fiyatları Fırıncılar Odası, Ticaret Odası ve belediye belirliyor. Şu ana kada fiyatlar gelmedi.” dedi.

Yağmur Arslan isimli esnaf ise, “Daha Fırıncılar Odası’ndan tarife gelmedi. Tarife gelince fiyatlar belli olur. Gramı geçen sene 350’ydi bu sene de değişmez diye düşünüyorum. Ekmek gramı 250 gram pide 350 gram. Geçen sene 2 liraydı bu sene zam gelmedi daha belli değil, bekliyoruz.” diye konuştu.

Ekmek ustası Ferhat Yıldırım ise, “Bu sene pide gramajı her zamanki gibi aynıdır değişmeyeceğini düşünüyorum. Geçen sene 350 gramdı. 400 yaptılar sonra 350 grama düşürdüler. Bunu belediye belirliyor. Fiyatı da belediye belirliyor. Ama bilmiyorum bu sene değişir mi değişmez mi yine. Pideyi geçen sene 2.5 liraya satanı da duydum 1.5 liraya satanı da duydum. Gramajlar değişmez fiyatlarda da küçük bir oynama olur düşüncesindeyim.” görüşünü dile getirdi.