Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çağlar Çatak, dünyada ölümlerin yaklaşık yüzde 70’ini kronik hastalıkların oluşturduğunu belirterek, bu hastalıkların sağlıksız beslenme, yetersiz fizik aktivite (hareketsizlik), tütün ve alkol kullanımı kaynaklı olduğunu belirtti.

Türkiye’de yapılan araştırma sonuçlarına göre 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz olduğu, yüzde 9,7’sinin yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığının tespit edildiğini aktaran Çatak, “6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4’ünün düzenli egzersiz yapmadığı saptanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde yapılan Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 yaş) şişmanlık araştırması 2013 (COSI-TUR-2013) sonuçlarına göre ise; her dört çocuktan üçü hiç spor yapmamaktadır (yüzde 74.2)." dedi.

Hafta içi çocukların yüzde 22.4’ünün en az bir saat bilgisayarda oyun oynadığını aktaran Dr. Çatak, "Hafta sonunda çocukların yüzde 56.8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynama yer almaktadır. Yine aynı çalışmada televizyon seyretmenin çocukların önemli etkinliklerinden biri olduğu saptanmıştır. Hafta sonunda çocukların yüzde 97.7’sinin günlük yaşam aktiviteleri arasında televizyon seyretmek yer almaktadır. Bu araştırmalar ışığında; ülkemizde de fiziksel aktivite düzeyini artırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır.” dedi.

Dr. Çatak, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 2015-2025 Fiziksel Aktivite Stratejisi doğrultusunda çocuklara ve gençlere düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması için Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde 5, 6 ve 7. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan ve 'bisiklet modülü' dersini uygulayan okullara protokol ile bisiklet desteği sağlanacağını vurguladı.

Çocuklarda hareketliliği bir yaşam standardı haline getirmek amacıyla; kendi imkanlarıyla temin ettikleri 250 adet bisikleti proje kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini vurgulayan Çatak, “Ayrıca gençlerimizde bisiklet kullanımını arttırılmasını sağlamak, böylece fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırarak hareketli yaşam ve sağlığın korunması hedeflenmektedir. Üniversite gençliğinin de bisiklet kullanımının arttırılmasını teşvik amacıyla 250 adet bisiklet Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne verilecek." açıklamasında bulundu.