Yazılım firması Akınsoft’un geliştirdiği ‘ADA’ adlı iki robot, Meram’daki bir kafede garson olarak iş başı yaptı. 30 kilogram ağırlığında ve bir buçuk metre boyunda olan garson robotlar, yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki tepsiyi taşıyarak servis yapabiliyor.

ADA adlı iki insansı robot, Cadde Meram Kafe & Robotik Uygulama Merkezi'nde tanıtıldı. Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, Akınsoft olarak daha önce ürettikleri Akıncı 1 ve Akıncı 2 adlı robotlardan aldıkları mirasla ADA’yı ürettiklerini anlattı. ADA’nın garson olarak restoran ve kafelerde hizmet verebilecek seviyeye geldiğini aktardı.

SİPARİŞ ALIYOR, MÜŞTERİYLE İLETİŞİME GEÇİYOR

ADA’nın, mutfaktan sevisi alıp istek yapılan masaya sipariş götürebildiğini anlatan Özgür Akın şunları söyledi: “ADA, siparişleri teslim ediyor ve müşteriyle diyalog haline girebiliyor. Aynı zamanda kontrol sağlayabiliyor. Oradaki görüntüyü çekip şefe iletebiliyor, herhangi bir problem olduğunda şefin müdahale etmesini sağlayabiliyor. ADA, geliştirilmekte olan bir robot bugün cafe ve restoranlarda hizmet vermeye hazır. Çok yakında da biz ADA’nın seri üretimine geçeceğiz ve bu tür kafeleri öncelikle Türkiye’nin bir çok noktasına ve farklı ülkelerde de uygulamaya başlayacağız.”

ADA’nın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Özgür Akın, robotun sensörlerle donatıldığını ifade ederek “Mesafe sensörleriyle donatılmış aynı zamanda konum sensörleriyle görev yapabilen yol takip edebilen bir robot. Aynı zamanda masaların yerlerini tespit edebiliyor bir bilgisayar sistemi tarafından yönetiliyor. Masa yolları çeşitli terlerde koordinatları önceden tanımlanıyor ki bu istenen kafeye göre ayarlanabilir uygulanabilir bir şekilde alt yapısı var. Önceden tanımlanmış masalara servis yapabiliyor.”

TÜRKİYE’DE İLK ROBOTİK KAFE
Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, Türkiye’nin ilk robotik kafesinin müşterilerini ağırlamaya başladığını vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye’de ilk robotik cafe diyebiliriz. Bunun benzer örnekleri dünyada zaten çok değil; birkaç tane daha var .Türkiye bu sıralama içinde belki 2.- 3. sıraya girmiştir. Bizim robot garsonlarımız, yaklaşık 6 yıllık bir proje. ADA üzerinde yaklaşık 1 senedir çalışıyoruz. Test aşamasındaki ADA 1 versiyonlarını labrotuarlarda kullandık. Burada ADA 2’nin A ve B serisi var. Şu anda üçüncü serisi de çıkmak üzere, her geçen gün gelişmeye de devam ediyor.”