Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili haberleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan iki davada ve bir soruşturma için adliyeye geldi. Yayın yasakları ve sansürler yetmeyince yargılayarak yıldırmaya çalıştıklarını ifade eden Dündar, "Yargılanmak mesleğin fıtratı haline geldi.” dedi.

Can Dündar, hakkındaki davalar ve soruşturma için İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Adliye girişinde açıklama yapan Dündar, yılmayacaklarını, yolsuzluğu ve hırsızlığı kamuoyuna duyurmaya, belgelemeye devam edeceklerini söyledi.

Dündar, “Gazetecilik hayatımda, aslında mesleğin fıtratından sayılan bir şey olmaya başladı yargılanmak. Ben de bugün 17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına dair yazdığım haberler ve yazı dizilerinden dolayı hem ifade vermeye hem yargılanmaya geldim. İki duruşmam var peş peşe. Bir de ifade vereceğim yeni bir soruşturmada. Erdoğan kendisiyle ilgili her sözü eleştiriyi hakaret sayarak, onunla ilgili dava açarak bir tür kendince yıldırma politikası izliyor. Zaten muhasara altına alınmış basın ortamında ses veren herkesi de cezalandırarak yıldırmaya çalışıyor. Ama bunun bir karşılığı olmadığını göreceksiniz. Çünkü biz söylemeye yazmaya devam edeceğiz. Belki yargılanarak belki tehditlere maruz kalarak. Elbette devam edeceğiz buna. Bugün yaşgünü kendince böyle bir yaş günü kutlaması yaptı. Birçok meslektaşım bugün burada yargılanacaklar. Mahkemelerde buluşuyor olacağız. Ama hiçbir şekilde yılmayacağız ve devam edeceğiz. Bunu da göreceksiniz.” dedi.

Daha önce de gazetecilerin gözaltına alındığı ve Sedef Kabaş örneği hatırlatılan Dündar, “Bir çok meslektaşım dediğim gibi bu bir yönteme dönüştü. Yayın yasakları sansürler yetmeyince yargılayarak yıldırma yöntemini deniyorlar. Doğal yani artık mesleğin bir parçası oldu dediğim gibi. Bir cesaret gerektirmiyor. Biz kendi işimizi yapıyoruz. Ben 17 Aralıkla ilgili bir savcıyla yaptığım söyleşiden dolayı ifade vereceğim. 25 Aralık’la da ilgili yaptığım yazı dizisinden dolayı yargılanacağım. Söyleyeceğim şey hepimizin sizlerin de gazeteci olarak söyleyeceği şeydir, biz görevimizi yapıyoruz. Büyük bir hırsızlığın yolsuzluğun halkın gözünün önünden kaçırılmasına göz yummayacağız. Gazeteciler olarak bunu kamuoyunun bilme hakkı adına yazmaya, duyurmaya, belgelemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Açıklamasının ardından Dündar, “Gidiyim yargılanıyım dönüşte konuşuruz.” diyerek adliyeye girdi.